Roditelji potpisuju peticije da se djeca vrate u školske klupe

Aktuelno
Roditelji potpisuju peticije da se djeca vrate u školske klupe
,

Dok se razrađuju svi mogući scenariji za novu školsku godinu koja se približava, roditelji vrše pritisak na nadležne kako bi djeca najesen nastavu pratila isključivo u školama. U tome im podršku daju i prosvjetni radnici koji većinom smatraju da je nastava na daljinu pred kraj prošle školske godine bila nužno zlo.

Roditelji posljednjih dana u sve većem broju putem nevladinih organizacija i društvenih mreža pokreću peticije prema nadležnim instancama kojima traže povratak djece u školske klupe, piše Avaz.

Antoni Šain iz Mostara je otac četvero djece školskog uzrasta. Na čelu je Udruženja „Naša djeca“, u kojem su se odlučili za pokretanje peticije.

Kako nam je rekao, pokretanje peticije širom Hercegovačko-neretvanskog kantona uslijedilo je nakon rasprave u jednoj grupi na Viberu koja broji više od 250 članova, a među kojima ima i ljekara i zdravstvenih radnika. Peticijom se od nadležnih traži da se nastava odvija isključivo u školi, osim u slučaju općeg karantina.

- Djeca nisu glavni prenositelji COVID-19 infekcije i epidemije, niti su izložena najvećem riziku, a upravo ona najviše ispaštaju. U sjevernoj Njemačkoj se djeca vraćaju u škole, podijeljena u skupine i uz obavezno nošenje maski. To nas ohrabruje, a isto se i kod nas može primijeniti. Dakle, postoje modeli. Nama je iz Ministarstva rečeno da razmatraju sve opcije, a uvjeren sam u to da nemaju pripremljenu opciju B i bojimo se da ponovo ne dođe do toga da se sami snalazimo - kazao je Šain.

U slučaju općeg karantina, tražit će od nadležnih da se svim učenicima osiguraju tehnički uvjeti za praćenje online nastave.  

- Ako dođe do toga, ja ću kao roditelj predati zahtjev da mi se za dvoje mlađe djece osiguraju laptopi – poručio je on.

U Ministarstvu obrazovanja HNK kažu da će situacija u vezi s početkom nove školske godine biti poznata najkasnije krajem avgusta.

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) HNK, dr. Erdin Alajbegović kratko nam je rekao da je povratak djece u školske klupe teret koji društvo mora podnijeti uz veliku dozu opreznosti i u skladu s epidemiološkom situacijom. 

Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Brčkom trebala bi početi na vrijeme, prvog ponedjeljka u septembru, a nastava će se odvijati na tradicionalan način, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Senad Osmanović. 

On je naveo kako postoji inicijativa da se nastavnici testiraju na koronavirus prije početka školske godine.

Nastava u učionicama u školama u RS na način koji smo je do sada imali neće se moći odvijati, kazao je v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. Taj podatak poznat je duže vrijeme, ali, kako kaže, odlazak učenika u školu će se dogoditi. 

- U kojem obimu i na koji način, to ćemo definisati kroz preporuke Instituta - istakao je Zeljković.

Ne propustite