"Medicinski radnici su iscrpljeni, idu na teren, uzimaju uzorke, liječe bolesne"

Aktuelno
"Medicinski radnici su iscrpljeni, idu na teren, uzimaju uzorke, liječe bolesne"
.-

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su potvrđena 236 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je 7 osoba. Među njima je i dvoje iz Goražda, grada iz kojeg stiže i zabrinjavajuća vijest kako je više od polovice korisnika Doma za stara i iznemogla lica zaraženo korona virusom.

Brojke nisu dobre, broj zaraženih ponovno raste, kao i broj preminulih. Među njima su i dva pacijenta iz Goražda, grada u kojem je virus ušao i u Dom za stare i iznemogle osobe.

"Trenutno su 23 naša korisnika pozitivna na korona virus i dvije uposlenice koje se nalaze u kućnoj izolaciji. Imamo problem, ne postoji izolatorij na području Kantona gdje bi se vršila testiranja", kazao je za N1 Anes Begović direktor Doma za stara i iznemogla lica. 

A Bosanskopodrinjski Kanton Goražde ima samo i jednog epidemiologa.

"Zaista je sve teže, s obzirom na sve te gužve, medicinski radnici su iscrpljeni, koji rade u kovid ambulantama, testiraju, idu na teren, uzimaju uzorke, liječe bolesne", kazala je Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

Nedostaju im i zaštitna oprema, kadrovi, medicinski prostor. A broj zaraženih raste.

"Mi smo u kadrovskim problemima, Kantonalna bolnica nema kadrova dovoljno, nemamo infektologa, pulmologa, zatim svih ostalih specijalnosti je po jedan doktor, tako da imamo otežavajući rad", kazala je Nermina Kamenica, direktorica kantonalne bolnice Goražde.

Za to vrijeme u Sarajevu, posljednje se pripreme vrše pred otvaranje novog izolatorija u studenskom centru Bijelave. Kada će primiti prve pacijente, još nije poznato.

Ono što jeste poznato je pak su neophodni novi medicinski kapaciteti i u bh. entitetu Republika Srpska. Potvrdili su i prvi ljudi bijeljinske bolnice.

"Pravit ćemo novu covid bolnicu, ovdje na ginekologiji, sredstva su odobrena. Mi smo već krenuli u procedure javnih nabavki i vjerujem da će u narednom periodu svakako biti i završena", kazao je Zlatko Maksimović, vršilac dužnosti direktora bolnice "Sveti Vračevi".

Inače, u RS-u u posljednja 24 sata u testiran je 281 laboratorijski uzorak, a novi koronavirus potvrđen je kod njih 49. Preminule su dvije muške osobe. 

Ne propustite