NEZAPAMĆENO NEVRIJEME ČUPALO STABLO IZ ZEMLJE: Za 10 minuta sve uništeno, KATASTROFA

Region
NEZAPAMĆENO NEVRIJEME ČUPALO STABLO IZ ZEMLJE: Za 10 minuta sve uništeno, KATASTROFA
.

U proteklih deset dana nevrijeme je dva puta zahvatilo selo Veliko Trnjane kod Leskovca.

Grad, a potom i jak vjetar sa obilnom kišom, uništili su mnoge zasade voća koji se prostiru na stotinu hektara.

Za dvadesetak minuta uništen je Slađanov petnaestogodišnji rad i trud. Jak vetar iščupao je 400 stabala jabuka pune roda. Polomljeni su stubovi, žice, pokidani sistemi za navodnjavanje. Veliki gubitak pred berbu koja počinje za mjesec dana.

- Nevrijeme ne pamtim ovakvo. Olujni vjetar je bio katastrofalan. Na ovoj parceli negde oko 10 tona jabuka je ove godine rodilo. Od toga zavisimo, od toga živimo - kaže Slađan Nikolić.

nevrijeme1

Foto:RTS

S nevjericom obilaze zasade i Stankovići koji jabuke gaje na jednom hektaru. Na ovoj parceli šteta je stopostotna. Savremenom voćarskom proizvodnjom bave se pola vijeka. Imaju i hladnjaču.

- Naredna berba ovakva kao što bi sada bila poslije 10 godina možemo da očekujemo. Znači devet godina ima da radimo badava - kaže Slobodan Stanković, voćar iz Velikog Trnjana.

nevrijeme2

Foto:RTS

- Parcele su mi osigurane od grada, udara groma i požara, ali u to osuguranje ne ulazi i oluja.Tako da faktički ja sad ostajem kratkih rukava što se tiče ove štete - kaže Ivan Stanković, Slobodanov sin.

U Velikom Trnjanu štetu su pretrpjeli i proizvođači šljiva. Obrao ih je vjetar. Mnoga stabla su oborena. Bojan Stjčić je očekivao pet tona roda.

- Nešto što smo sagrađivali i negovali sedam godina skoro oboreno je za pola sata u potpunosti -kaže Bojan.

nevrijeme3

Foto:RTS

Posljedice nevremena vidljive su i u centru sela koje ima 250 domova. Na sve strane polomljeno drveće i crijepovi koje je vjetar nosio.

Meštani Velikog Trnjana još nisu sanirali ovu štetu, a već strahuju od novih padavina i nevolja. Očekuju i pomoć nadležnih.

Ne propustite