IZBJEGAVAJTE IH TOKOM CIKLUSA: Četiri vrste namirnica pogoršavaju menstrualne tegobe

Objavljeno:08.08.2020 - 14:39
A A A Times Arial

Kako je menstrualni ciklus težak ili čak neizdrživ za većinu žena, ne bi trebalo da dodatno komplikujemo stvari, kao što to nesvjesno radimo putem ishrane.

Kako bi sve bilo jednostavnije, tokom ciklusa sljedeće namirnice izbacite sa menija.

Mliječni proizvodi

Naravno da je bez mliječnih namirnica teško, a ako vam je ishrana bez njih potpuno nezamisliva, pokušajte da ih svedete na minimum tokom ciklusa. Mlečni proizvodi mogu usporiti vaš metabolizam i umoriti crijeva, što u kombinaciji sa menstrualnim grčevima, može izazvati pojačan bol u stomaku.

Šećer

Tokom ciklusa, mnoge žene u slatkišima traže utjehu za svoje vrtoglave promene raspoloženja. Uzburkani hormoni stvaraju neutoljivu želju za slatkišima, a udovoljavanje toj želji može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi. Posljedice toga su još intenzivnije promjene raspoloženja, psihička i fizička iscrpljenost i pojačan umor. Jasno je da je tokom ciklusa teško potpuno se odreći slatkiša, ali pokušajte da to bude red čokolade ili komad kolača, bez pretjerivanja.

Kofein

S obzirom na to da smo tokom ciklusa veoma pospane i iscrpljene, kako bismo ostale budne i aktivne, često posežemo za kafom. Ipak, medicinski stručnjaci tvrde da je tokom menstruacije poželjno izbjegavati bilo kakve kofeinske napitke, jer kofein sužava krvne sudove, pa usporava dotok krvi u matericu, što može dodatno pojačati menstrualne grčeve i bol.

Pretjerano slana hrana

Iako možda volite začinjeniju hranu, pokušajte da tokom ciklusa budete umjereni. Pretjerano slana hrana izaziva nadutost, što je posljednje što vam je tokom onih dana potrebno.

Iako vam se čini da se prema ovim savjetima tokom ciklusa morate odreći baš svega što volite, pokušajte da budete umjereni. Kada nađete pravu mjeru, sve će biti mnogo lakše, a vi se nećete mučiti sa pojačanim simptomima ciklusa, koji vas i bez toga dovoljno iscrpljuje.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!