UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Stručnjaci upozoravaju da prevelika konzumacija RIŽE MOŽE NAS UBITI?

Zdrav život
UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Stručnjaci upozoravaju da prevelika konzumacija RIŽE MOŽE NAS UBITI?
Nakon uznemirujućih rezultata najnovije studije mogli biste ozbiljno razmisliti o smanjenju unosa ove namirnice

Postoji značajna povezanost između povišene kardiovaskularne smrtnosti i potrošnje anorganskog arsena, koji se nalazi u riži.
Riža je čest prilog na tanjurima u velikom broju kućanstava. No, nakon uznemirujućih rezultata najnovije studije mogli biste ozbiljno razmisliti o smanjenju unosa ove namirnice. Stručnjaci, naime, upozoravaju da jedenje previše riže dugoročno može imati kobne posljedice.

Riža sadržava nisku razinu arsena i sada se smatra da bi produljeno izlaganje tomu toksičnom elementu moglo pridonijeti tisućama preuranjenih smrti koje je moguće izbjeći na godišnjoj razini, piše Mirror.


Postoji značajna povezanost
Prema istraživanjima dvaju sveučilišta u Manchesteru, produljena izloženost anorganskom arsenu niske razine može se povezati sa zdravstvenim problemima kao što su karcinom i kardiovaskularne bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta u Manchesteru i Sveučilišta u Salfordu istraživali su ovaj odnos, a njihova su otkrića nedavno objavljena u časopisu “Science of the Total Environment”.

Rezultati pokazuju da, kada se uzmu u obzir glavni čimbenici za koje se zna da pridonose kardiovaskularnim bolestima, postoji značajna povezanost između povišene kardiovaskularne smrtnosti i potrošnje anorganskog arsena, koji se nalazi u riži.


Rrizik je oko šest posto
“Studija sugerira da najveći udio od 25 posto konzumenata riže u Engleskoj i Walesu može biti izložen većem riziku od kardiovaskularne smrtnosti zbog izloženosti anorganskom arsenu u usporedbi s najnižih 25 posto konzumenata riže”, rekao je profesor David Polya sa Sveučilišta u Manchesteru.

“Povećani rizik kreće se oko šest posto (s intervalima između dva i 11 posto). Povećani rizik mogao bi se djelomično odražavati i na kombinaciju osjetljivosti, ponašanja i liječenja tih zajednica u Engleskoj i Walesu s relativno visokim unosom riže”, dodao je.

Naravno, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi.
 

Ne propustite