"BiH se nije uključila u evropsku nabavku medicinske opreme!"

Aktuelno
"BiH se nije uključila u evropsku nabavku medicinske opreme!"
.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) u intervjuu za „Dnevni avaz govorila je o odgovoru bh. vlasti na pandemiju koronavirusa, ekonomskom i političkom stanju u kojem se nalazi naša država, ali i budućnosti evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

- BiH do sada nije iskoristila ponudu Evropske unije da se zajednički naručuju sredstva medicinske pomoći i time uštedi novac poreznih obveznika - kazala je Hartman i istakla da se koordinacija mjera na državnom nivou više ne osjeti. 

Dodala je da je pandemija koronovirusa za BiH, za Evropu, zapravo za cijeli svijet, ogroman izazov.

- U početku je u BiH bilo brze reakcije i izvjesne usaglašenosti između organa vlasti na državnom nivou, na nivou entiteta i Brčko Distrikta. Krizni štabovi civilne zaštite u početku su ostavljali utisak da znalački i odgovorno vladaju situacijom. U skladu s tim je i broj inficiranih bio relativno mali i mogao je da se drži pod kontrolom. U međuvremenu, naročito poslije ukidanja stanja prirodne nesreće, druge su teme preuzele primat. Opasnost od širenja bolesti je, međutim, i dalje veoma prisutna – smatra Hartman.

Prema njenim riječima, usred pandemije je potrebno intenzivno raditi, uvesti privredne mjere, zadržati ljude na poslu i olakšati preduzećima dalje postojanje. Austrija je, navodi primjer, uvela poticaje za skraćeni rad, čime je država stvorila stimulanse za preduzeća da zadrže zaposlenike na radnim mjestima.

- U privredi bi, zaista, bila važna koordinacija mjera u državi, kako bi se osigurale transparentnost i pravna sigurnost. Brojni izazovi postoje i u politici. U javnosti postoji slika da su podjela pozicija u državnim institucijama i političko pozicioniranje stranaka za lokalne izbore najesen prioritet u odnosu na pitanja o nezaposlenosti, funkcionalnom sistemu zdravstvene zaštite, poboljšanju kvaliteta zraka, transparentnoj i brzoj izgradnji putne infrastrukture ili modernizaciji obrazovnog sistema – istakla je Hartman.

Na pitanje o saradnji BiH i Austrije, Hartman kaže da su odnosi između naše dvije zemlje prijateljski i tradicionalno na vrlo visokom nivou.

- Zbog pandemije je, nažalost, nekoliko bilateralnih posjeta odgođeno. Ali, upravo i austrijska podrška BiH u vezi s pandemijom, od konkretnih medicinskih stvari do velikodušnih novčanih donacija Crvenom križu BiH, pokazuje veliku povezanost Austrije s BiH i cijelom regijom. Svuda je poznato da austrijski angažman stvara brojna radna mjesta. Ovdje ima još mnogo potencijala, a brz napredak u procesu približavanja EU – posvećen rad na ispunjavanju onih 14 prioriteta Evropske komisije koji su jasno definirani - imao bi djelovanje važnog signala – naglasila je Hartman. 

- EU je prošle godine definirala svojih 14 prioriteta za napredak BiH. U julu je usvajanjem Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta, na što se, nažalost, čekalo 5 godina, ispunjen jedan od njih. Sve je, dakle, jasno i na stolu. Pošto se sve stranke koje su zastupljene u Parlamentu jasno izjašnjavaju za pristupanje EU, a to je i jasna želja stanovništva, onda se na koncu radi samo o tome da se ovi prioriteti poguraju bez političkog poigravanja, odnosno da se brzo donesu odgovarajuće odluke i odlučno krene naprijed – zaključila je Hartman. 

Ne propustite