OVO JE PRVI ALARM: Ako imate suhe laktove imate OZBILJNE PROBLEME

Objavljeno:06.08.2020 - 17:46
A A A Times Arial

Doktorka i dermatolog Irina Skorogudaeva upozorava da bi kožu trebalo da hidrirate jednako na svim dijelovima tijela. Razlog isušivanja nekih dijelova kože može da bude znak stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji nazivamo rožni sloj. Ovo je obično karakteristika ljudi koji sjede dugo za stolom radeći za kompjuterom.

S druge strane, suha kože može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

Ispucala koža na ovim dijelovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostataka ovih vitamina u tijelu se odmah vide na koži, a ako imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

S druge strane infekcije na laktovima su prvi znak dijabetesa jer su bakterijeske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.


Suha koža može da bude alarm i za probleme sa žliježdama.

Štitna žlijezda luči hormon koji održava ćelije u telu na okupu. Kada se smanji nivo lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava.

Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu da obezbjede nove ćelije koje ce zamjeniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suha i hrapava.

Dermatolog Irina savjetuje da je najbolje da posetite doktora ukoliko osjetite snažnu suhoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom dijelu kože,prenosi Alo.


Prvo i najvažnije je da se, prije primjene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima.

Ukoliko je problem dublji, doktor će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenteorologa.

Međutim, ako je reč o blagom stanju suhe kože na laktovima ono što vi možete da uradite, a savjetuje doktorka je da na nekoliko dana radite piling tog djela tijela i redovno ga hidrirate kremama, losionima i uljima.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia