NA NJEMU RADI 250 NAUČNIKA Srbija će do jeseni imati svoj test na koronavirus

Aktuelno
NA NJEMU RADI 250 NAUČNIKA Srbija će do jeseni imati svoj test na koronavirus
,

Na Institutu za primjenu nuklearne energije Srbije kažu da je koronavirus još prilično nepoznat jer nije jasno da li se stvara trajni ili kratkotrajni imunitet.

Institut i Hemijski fakultet Srbije nedavno su započeli saradnju sa ciljem da proizvedu srbijanski test na koronavirus, koji bi mogao da zamijeni sadašnji iz inostranstva, prenosi RTS dodajući da se test na koronavirus očekuje do jeseni.

Kako objašnjavaju, testovi koji su trenutno dostupni građanima rade se na bazi uvoznih proteina. Ponekad se u proizvodnji testova nailazi na problem sa uvozom materijala jer mnogi evropski proizvođači rade samo za domaće tržište.

Zato je nedavno počela saradnja INEP-a s Hemijskim fakultetom, koji proizvodi materijal na bazi domaćih proteina, pa se do jeseni očekuje test koji bi mogao da zamijeni sadašnji.

- To znači da ćemo imati potpuno domaće testove koji će sve komponente biti proizvedene u našoj zemlji. Tri profesora sa svojim istraživačkim grupama rade na tome. Na departmanu za Biohemiju od možda 45 istraživača i nastavnika, oko 35 nastavnika angažirano na projektu - napominje Tanja Ćirović sa Hemijskog fakulteta.

Ne propustite