U BiH 165 novozaraženih, 10 preminulih, do sada izliječeno 6.312 osoba

Bosna i Hercegovina
U BiH 165 novozaraženih, 10 preminulih, do sada izliječeno 6.312 osoba
Prema podacima entitetskih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata potvrđeno je 165 novih slučajeva korona virusa. U zadnja 24 preminulo je 10 osoba dok ukupan broj izliječenih od početka pandemije iznosi 6.312, ne uključujući Brčko Distrikt.

Prema podacima entitetskih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata potvrđeno je 165 novih slučajeva korona virusa. U zadnja 24 preminulo je 10 osoba dok ukupan broj izliječenih od početka pandemije iznosi 6.312, ne uključujući Brčko Distrikt.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12 sati) u Federaciji BiH je testirano 627 uzoraka, od kojih je 125 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 88.577 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 7.216 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavio 3.601 pacijent, a trenutno je aktivno 3.447 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 168 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena su četiri smrtna slučaja, preminuli su žena i muškarac iz Kalesije, te dva muškarca iz Živinica.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS izvršeno je testiranje 586 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 40 osoba u ovom bh. entitetu. Radi se o 23 muške i 17 ženskih osoba, od kojih je sedam mlađe, 29 srednje i četiri osobe starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta 11 osoba je iz Doboja, osam iz Banjaluke, pet iz Modriče, po tri osobe su iz Bratunca i Kneževa, po dvije iz Dervente, Kozarske Dubice i Zvornika i po jedna osoba je iz Prnjavora, Laktaša, Šamca i Broda.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je šest smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Banjaluke, muškarcu starije životne dobi iz Osmaka, muškarcu starije životne dobi iz Dervente, muškarcu starije životne dobi iz Bijeljine, muškarcu srednje životne dobi iz Mrkonjić Grada i muškarcu srednje životne dobi iz Bijeljine.

Do sada je u RS potvrđeno 5.060 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 182 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 2.711 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 51.870 osoba.

Ne propustite