IZRAELCI PROTIV SVOG PREMIJERA: Ovaj čovjek odlučuje o sudbini Palestinaca, a ni vlastiti narod ne može primiriti

Aktuelno
IZRAELCI PROTIV SVOG PREMIJERA: Ovaj čovjek odlučuje o sudbini Palestinaca, a ni vlastiti narod ne može primiriti
,

Oko 10.000 demonstranata okupili su se ispred zvanične rezidencije premijera Benjamina Netanyahua, dok su na stotine drugih marširali ulicama Jeruzalema u rastućim protestima protiv lidera Izraela, prenosi Patria.

Protesti u centru Jerusalema u subotu, kao i manja okupljanja u Tel Avivu, u blizini Netanyahuove kuće na obali, potom na desetak drugih mjesta u zemlji, dokaz su da se građani Izraela ne namjeravaju povući u skorije vrijeme.

Demonstranti pozivaju premijera da podnese ostavku zbog lošeg upravljanja epidemiološkom krizom, kao i zbog optužbi za korupciju. Na stotine ljudi zadržali su se vani uprkos upozorenjima policije da se upute svojim kućama. Angažirane su i specijalne snage za razbijanje demonstracija, da bi se u dva ujutro većina mirno razišla.

Protesti protiv Netanyahua predstavljaju najmasovnije demonstracije u Izraelu od 2011. godine kada se protestiralo protiv visokih troškova života.

Netanyahu je demonstrante nazvao ljevičarima i anarhistima. Njegova stranka Likud je u subotu uvečer izdala saopćenje u kojem optužuje dvije privatne izraelske TV stanice za davanje besplatnog i prevelikog publiciteta protestima, i preuveličavanje značaja protesta.  

Protesti koji su uglavnom bili mirni, zadnjih nekoliko dana pokazuju znake nasilja. Neki demonstranti su se sukobili s policijom, optužujući ih za prekomjernu upotrebu sile, dok su se male grupe premijerovih simpatizera udružile sa desničarskim grupama da bi dobacivale uvrede demonstrantima.

U proteklih nekoliko dana izraelska policija je uhapsila dvadesetak desničarskih aktivista, i nastavlja pratiti proteste u očekivanju nove erupcije nasilja.

Mnogi smatraju da je Izrael, nakon početnog uspješnog suzbijanja epidemije, suviše brzo otvorio ekonomiju što je dovelo do nove erupcije zaraze, dok je nezaposlenost svejedno prešla 20%, piše Guardian.

U Izraelu je od početka epidemije zaraženo najmanje 72.218 ljudi, sa 526 smrtnih ishoda.

Ne propustite