CRNI PRAH PADA S NEBA, LJUDI U STRAHU, NE VJERUJU DA SE OVO DEŠAVA: Oglasili se nadležni organi, nije dobro?!

Objavljeno:02.08.2020 - 13:35
A A A Times Arial

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan objelodanio je da nadležni ispituju šta se prije nekoliko dana desilo u Željezari "Smederevo" nakon dojave građana da je grad prekriven misterioznim crnim prahom i najavio je mogućnost podnošenja prijava.

Trivan je naveo da je država reagovala po dojavi građana i da je utvrđeno da crni prah potiče od specifične rude - siderit čija su svojstva takva da se njenim pomjeranjem stvara prašina koju je vjjetar raznio.

screenshot-30

- Željezara u Smederevu je važna, hrani hiljade ljudi, ali svako mora da poštuje propise države Srbije, uz već dovoljno visok stepen tolerancije koju naši građani imaju u takvim sredinama, ali ta tolerancija ima granice. Istražujemo šta se desilo, možemo da podnesemo prekršajne prijave, prijave za privredni prestup, ali i krivične prijave - rekao je Trivan za "Sputnjik".

On je naglasio da će odgovor na pitanje da li je ovo moglo ugroziti zdravlje stanovništva dati medicinski stručnjaci.

- Republički inspektor je odmah reagovao, riječ je o neposrednoj opasnosti po zdravlje ljudi. Donijeto je rješenje kojim je inspektor privremeno zabranio odlaganje rude do ispunjavanja uslova koje moraju da obezbijede da bi se rasijavanje zaustavilo - rekao je Trivan.

Crni prah iz Željezare padao je na Smederevo i okolinu u srijedu tokom cijele noći, prekrio je kuće, dvorišta i usjeve. Snimak ove neobične pojave objavilo je Udruženje građana "Pokret Tvrđava", nakon čega je pokrenuta istraga.

screenshot-29

- Desila se katastrofalna havarija koja do sada nije zabilježena u Radincu, Vranovu i okolnim smederevskim selima, a i u samom centru se moglo vidjeti. Dogodio se akt ekološkog terorizma - saopštili su iz ovog pokreta.

Novi.ba/Blic
 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!