KUPALIŠTA PUNA, NEMA NI MASKE, NI DISTANCE! DR KON UPOZORAVA: Evo šta će se desiti, crno nam se piše!

Region
KUPALIŠTA PUNA, NEMA NI MASKE, NI DISTANCE! DR KON UPOZORAVA: Evo šta će se desiti, crno nam se piše!
.

Uprkos brojnim upozorenjima epidemiologa da kupališta predstavljaju potencijalnu opasnost od zaraze koronavirusom, većina građana koji su za vikend pokušali da spas od vrućine i žege pronađu pored vode nisu mnogo marili za savjete stručnjaka, te su skoro u potpunosti zaboravili na nošenje maski i držanje distance.

U ovo su se uvjerili i reporteri Kurira koji su jučer obišli Adu Ciganliju, omiljenu oazu Beograđana tokom ljetnjih mjeseci.

screenshot-13

Na "beogradskom moru" oko podneva sa novobeogradske strane bio je veliki broj kupača, te nove pridošlice na samom početku kupališta maltene nisu imale gdje da stave peškire. Kafići su bili puni, a naći praznu ležaljku je bilo teže nego naći iglu u plastu sijena, zbog čega je jedan broj sugrađana spas od tropskih vrućina potražio ispod drveća, u hladu.

I ostala kupališta su puna - na Lidu je gužva tolika da je fizička distanca nemoguća za održavanje, a slično je i na ostalim kupalištima.

Jučer je dr Predrag Kon govorio o situaciji na kupalištima, i između ostalog rekao i da "ako na Adi ima 100.000 ljudi u jednom trenutku, po zakonima statistike bar 100 njih biće zaraženi. A oni vjerovatno to ni ne znaju".

- Igranje u vodi, gurkanje, gnjuranje najstrože je zabranjeno na bazenima, a isto važi i za rijeke i za jezera, i za more u krajnjem slučaju. Može se čovjek ponašati da bude van rizika, a potpuno je ista situacija da li ste na moru ili ste ovdje, ista pravila važe, morate neprekidno da vodite računa kako se ponašate - kazao je Kon.

kon

- Javni bazeni su stepen visokog rizika kada je prenos korona virusa u pitanju - rekao je epidemiolog.Podsetimo, i dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta", upozorila je juče na opasnost. Kazala je da, ipak, svako treba da razmisli prije nego što ode na kupalište.

- Bazen i sama voda prema najnovijim istraživanjima ne predstavlja toliki rizik za zadržavanje i prenos samog virusa. Jedini i stvarni rizik su osobe, korisnici tih površina - kazala je dr Jovanović.

Novi.ba/Pink

 

Ne propustite