DLAKE SU MI URASTALE, A ONDA SAM OTKRILA OVAJ TRIK: Više nema iritacije, SAD BEZ STIDA OBLAČIM KUPAĆI

Praktična žena
DLAKE SU MI URASTALE, A ONDA SAM OTKRILA OVAJ TRIK: Više nema iritacije, SAD BEZ STIDA OBLAČIM KUPAĆI
.

Uvijek neugodan, problem uraslih dlačica može biti posebno problematičan ljeti kada se trebamo skinuti u kupaće kostime.

Jer, baš kada najviše želimo meku i svilenu bikini zonu pojavi se problem zbog kojeg nam čak i odlazak na plažu može prisjesti.

Najvažnije je ipak znati da se radi o problemu koji je moguće riješiti pa i spriječiti. U nastavku zato pročitajte informacije koje bi vam mogle biti korisne u borbi s uraslim (stidnim) dlačicama pa i u sprječavanju njihove pojave. 

Uvijek neugodne urasle dlačice posebno su problematične ljeti.

Što su urasle (stidne) dlačice?

Urasle stidne dlačice nastaju kada dlaka umjesto na površinu naraste natrag u kožu. Ova pojava događa se nakon brijanja, depilacije voskom ili čupanja.

Dok se urasla dlačica razvija oko nje ćete primijetiti male izbočine, a u nekim slučajevima koža oko nje postane tamnija. Također, oko urasle dlake možete osjetiti bol ili svrbež.

Neke osobe izložene su većem riziku od uraslih dlačica. One su, primjerice, češća pojava kod osoba s gustom kovrčavom kosom nego kod onih s rijetkom, ravnom kosom. Izemđu ostalog, rizik od urastanja već je kod stidnih dlačica jer su grublje od dlaka na glavi i ostatku tijela.

Što uzrokuje pojavu uraslih stidnih dlačica?

Kada uklonimo dlačicu, ona u pravilu ponovno naraste. Većina dlačica izraste kroz kožu bez da uzrokuju probleme. Međutim, neke dlake počnu rasti ispod kože.

Kada se to dogodi tijelo reagira na dlaku kao na strani objekt i tada se pojavljuju simptomi koji uključuju već spomenutu bol, svrbež, crvenilo ili oticanje.

urasle-dlakeurasle-dlake

Kako tretirati uraslu dlačicu?

U većini slučajeva urasle dlačice nije potrebno liječiti. Međutim, ponekad je ipak potrebno poduzeti određene korake kako biste riješili problem.

1. Prestanite uklanjanti dlačice na tom području

Na neko vrijeme pauzirajte brijanje, depilaciju voskom ili neku drugu tehniku koji koristite - dok ne riješite problem urasle dlake.

Naime, nastavak depilacije samo će pogoršati stanje na osjetljivom području, a češanje ili povlačenje samo će povećati nelagodu. Na kraju, može doći i do infekcije, a može vam ostati i ožiljak.

2. Topla kompresa

Čistu krpicu namočite u toplu vodu i njome lagano masirajte upaljenju krvžicu kružnim pokretima.

3. Lagano izvucite dlaku

Kada dlaka krene izlaziti iznad površine kože, lagano je povucite sterilnom pincetom.

Ono što nikako ne smijete raditi je kopati po koži jer probijanje kože može dovesti do infekcije.

Urasle stidne dlačice nastaju kada dlaka umjesto na površinu naraste natrag u kožu. Ova pojava najčešće se događa nakon brijanja ili depilacije voskom.

4. Uklonite mrtve stanice 

Lagano operite i napravite piling oko urasle dlake kako biste pomogli dlačicama da se vrate na površinu. Ako to ne upali, obratite se liječniku.

5. Koristite kremu za smanjenje upale

Ako urasla dlačica uzrokuje puno crvenila i ako se dogodi upala, liječnik je taj koji vam može propisati steroidnu kremu koja će smanjiti oticanje i iritaciju.

Retinoidi poput tretinoina, mogu ubrzati čišćenje mrtvih stanica kože. Također, mogu pomoći u uklanjanju tamnim mrlja koje nastaju zbog urasle dlake.

Naravno, oko upotrebe ovih proizvoda trebate se posavjetovati s liječnikom, a proizvode s retinoidima ne smijete koristiti ako ste trudni.

urasla-dlaka-580x290

Što ako se urasla dlačica inficira?

Ako dođe do ove situacije, izbočine mogu biti bolne i ispunjene gnojem. Za liječenje infekcije posjetite liječnika koji vam, između ostalog, može propisati antibiotsku mast.

Ako je infekcija jača možda ćete antibiotik uzimati i oralno.

Koje proizvode možete isprobati kod kuće?

Nekoliko je kućnih lijekova koji mogu pomoći kod ovog problema.

- Ulje čajevca ubija bakterije i smanjuje oticanje. Ponekad se koristi i za liječenje akni, a može djelovati i na urasle dlačice. Pomiješajte ulje s vodom da biste ga razrijedili i nanesite ga na problematično područje pomoću vatice.

- Šećer je prirodni piling. Pomiješajte ga s maslinovim uljem ili medom za vlaženje kože i ubijanje bakterija. Nanesite pastu kružnim pokretima, zatim je isperite toplom vodom.

- Soda bikarbona pomaže kod eksfolijacije i smanjena upala na koži. Pomiješajte jednu žlicu sode birarbone sa šalicom vode. Pomoću pamučne vatice nanesite mješavinu na kožu, a zatim je isperite hladnom vodom.

Što izbjegavati ako imate urasle (stidne) dlačice?

- Ne pokušavajte na silu izvući dlačicu, odnosno ne kopajte po koži. Uzrokovat ćete infekciju.

- Ne istišćite kvržice. Nemojte ih ni probadati. Posljedica opet može biti infekcija, ali i ožiljak.

- Uklanjanje dlačice mora biti nježno.

Kako spriječiti urastanje (stidnih) dlačica?

Najbolji način da se urastanje spriječi je da se ne depilirate, ali to većini ipak nije opcija. Međutim, i dalje postoje mogućnosti koje pomažu.

1. Pripremite kožu prije brijanja

Tretiranje područja koje ćete brijati prije upotrebe britvice može smanjiti rizik od urastanja stidnih dlačica.

Za početak operite kožu blagim sapunom, a zatim utrljajte kremu ili gel za brijanje koji su namijenjeni za osjetljiva područja.

Kada završite, dobro osušite područje prije oblačenja donjeg rublja.

2. Budite pažljivi s britvicama

Postoje britvice koje su posebno dizajnirane da smanje rizik od uraslih vlasi.

Također, britvicu redovito mijenjajte. Tupe oštrice povećavaju rizik od uraslih dlaka.

3. Razmislite o laserskom uklanjanju dlačica

Radi se o dugotrajnom rješenju koje dlake uklanja na dubljoj razini, ali, naravno, lasersko uklanjanja nije jednako učinkovito na svim tipovima dlaka, a nije ni najpovoljnija opcija.

Kada trebate posjetiti liječnika?

Povremeno urastanje stidnih dlačica nije nešto što bi vas trebalo previše uznemiravati. Međutim, u nekim slučajevima ipak biste se trebali obratiti liječniku i to:

- Ako često imate problem s uraslim dlačicama. U tom slučaju liječnik vam može pomoći da pronađete najbolje rješenje kako biste spriječili buduće probleme.

- Ako vlam dlačice na tom području abnormalno rastu liječnik može potražiti zdravstvene probleme koji možda pridonose tom problemu.

- Ako se dogodi ozbiljnija infekcija, odnosno upala koja ne prolazi.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Ne propustite