Srbija će morati priznati Kosovo

Region
Srbija će morati priznati Kosovo
Bivši predstavnik UN-a u Kosovskoj Mitrovici Gerard Gallucci ocijenio je da će Srbija morati priznati Kosovo prije članstva u EU, a moguće je i mnogo ranije, te naglasio da bi tamošnji Srbi mogli da iskoriste statusno neutralne elemente plana "Ahtisari plus" i sačuvaju svoju zajednicu i historijsko nasljeđe.

Bivši predstavnik UN-a u Kosovskoj Mitrovici Gerard Gallucci ocijenio je da će Srbija morati priznati Kosovo prije članstva u EU, a moguće je i mnogo ranije, te naglasio da bi tamošnji Srbi mogli iskoristiti statusno neutralne elemente plana "Ahtisari plus" i sačuvaju svoju zajednicu i historijsko nasljeđe.

Pojasnio je da je Ahtisarijev paket predviđao da Priština i sile Kvinte prihvate formulu za lokalnu autonomiju, nastavak veza sa Srbijom i osnivanje zajednice koja će okupiti različite srpske opštine sa sjevera i juga Kosmeta.

"Odlučan napor Beograda da ispuni uslove za članstvo u EU regulisanjem odnosa s Prištinom osigurao je određen kredit za Srbe u prijestonicama Kvinte, a u isto vrijeme Albanci s Kosova pokazali su da nisu potpuno sposobni za samostalno upravljanje", rekao je Gallucci za "Večernje novosti".

Tvrdi da je realno da se Srbi u perspektivi izbore za poseban status ukoliko krenu naprijed i iskoriste statusno neutralne elemente "Ahtisari plus" paketa i preuzmu mjesta u kosovskom parlamentu, gdje, kako kaže, mogu igrati važnu ulogu u upravljanju teritorijom.  

Ne propustite