JOŠ MALO I GOTOVO: Nikad brže nećemo do bh. mora, pogledajte kako napreduje gradnja ceste do Neuma (VIDEO)

Aktuelno
JOŠ MALO I GOTOVO: Nikad brže nećemo do bh. mora, pogledajte kako napreduje gradnja ceste do Neuma (VIDEO)
,

Nakon što je potpisan ugovor o gradnji ceste Neum – Stolac, dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi, nastavljena je gradnja posljednje dionice, kojom će se konačno kompletirati gradnja ceste Neum – Stolac. Vrijednost ugovora je 17.741.636,45 KM, a rok za izvođenje je 14 mjeseci, javlja BHRT.

Na budućoj dionici ceste Neum - Stolac radovi su u punom jeku. Najzahtjevniji dio projekta - tunel Žaba, u dužini od oko jednog kilometra, privodi se kraju. Za nekoliko dana će biti asfaltiran, a kraj oktobra rok je za završetak svih radova na tunelu. Započeli su i radovi na posljednoj dionici ceste Hutovo - Cerovica - Stolovi.

ADNAN MOSTARLIĆ, nadzorni inžinjer na dionici ceste Neum - Stolac

- Trenutno u toku imamo tri dionice na kojima se obavljaju radovi, to je LOT 4, tunel Žaba, imamo LOT 7, dionica od 8,8 kilometara u općini Stolac, i počeli smo s radovima da spojimo Broćanac do tunela Žabe.

PETER MURPHY, voditelj nadzora gradnje ceste Neum - Stolac

- Projekt traje dvije godine i podijeljen je u sedam sekcija. Dvije su potpuno završene. Ova sekcija će biti završena do kraja oktobra, a ostale sljedeće godine. Ovaj tunel iza nas, kao i kompletna cesta, značajno će doprinijeti brzini i sigurnosti prometa, kako lokalnom stanovništvu, tako i putnicima.

Za cjelokupan projekt gradnje ceste Neum – Stolac bit će utrošeno oko 72 miliona maraka. Njen završetak posebno iščekuju turistički radnici i stanovnici Neuma, jer će se time skratiti i olakšati putovanje, a nadaju se i poboljšati turistički polažaj našeg jedinog primorskog grada.

ADNAN MOSTARLIĆ, nadzorni inžinjer na dionici ceste Neum - Stolac

- Došli ste ovim putem, vidjeli ste kako je uzak put, računska brzina je možda 40 kilometara na sat, a ovdje je brzina projektirana 80 kkilometara ma sat, samim tim skraćuje upola putovanje.

Kompletna dionica ceste Stolac - Neum, u dužini od 36 kilometara, trebala bi biti u funkciji do konca iduće godine. Time će se jedini bosnaskohercegovački grad na moru konačno povezati kvalitetnom magistralnom cestom s ostatkom zemlje.

Ne propustite