Naša stranka: Procesom protiv doktora Gavrankapetanovića se napada na slobodu govora i mišljenja

Aktuelno
Naša stranka: Procesom protiv doktora Gavrankapetanovića se napada na slobodu govora i mišljenja
,

Nakon što je Etički komitet Ljekarske komore KS odlučio oduzeti licencu doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću v.d. direktora "Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu oglaso se Zdravstveni savjet Naše stranke.

Kako su naveli, da bi nekom ljekaru bila oduzeta licenca, Sud časti prethodno mora donijeti odluku o izricanju najstrožije kazne zbog kršenja etičkih principa struke. 

- Postavlja se pitanje po čemu je to prof. dr. Gavrankapetanović prekršio etički princip? Zakon o liječništvu u članu 34. propisuje da će liječnik smatrati dobrobit pacijenta svojom prvom i osnovnom obavezom. Gospodin Gavrankapetanović je u slučaju djevojčice Nadin Smajlović upravo postupio tako - navedeno je.

Naglasili su da je nedopustivo da se maloljetnom djetetu uskrati pravo na zdravstvenu zaštitu. Kako su naveli, čak i da su roditelji postupili protivpravno, i za to postoji zakonsko rješenje. 

Prema zakonu, kako kažu, je omogućeno pravo na traženje policijske zaštite za ljekare, ali ne i uskraćivanje osnovnog ljudskog prava na liječenje. 

- Proces protiv doktora Gavrankapetanovića se ne vodi zato jer je prekršio bilo kakav postulat struke, jer to nije uradio. Njega žele kazniti jer je koristio svoje pravo na slobodu mišljenja i govora. Samim tim opominju i sve ostale šta im se sprema ako se usude dovoditi u pitanje odluke menadžmenta KCUS-a pa makar se radilo i o zabrani liječenja djeci. Ovim činom nalogodavci ovog procesa krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koja garantuje pravo na slobodu misli i govora. Ljekarska komora ovim činom u potpunosti gubi kredibilitet i nanosi nepopravljivu štetu liječničkoj struci, jer se stavlja u ulogu alata za obračun s političkim neistomišljenicima - poručili su iz Naše stranke.

Ne propustite