IVA (16) JE NESTALA PRIJE 20 GODINA, BILI SU IZGUBILI NADU: A onda je majka jedne večeri dobila MISTERIOZNI POZIV

Objavljeno:16.07.2020 - 08:54
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Nakon što su joj se roditelji razišli, otac se preselio u Niš gde ga je devojčica posećivala. Kod njega je boravila i u vrijeme nestanka uživajući u poslednjim danima školskog raspusta, piše "Telegraf".

"Dvadeset godina tragam za kćerkom, a da nisam saznala ništa što bi rasvetlilo njenu sudbinu, kao da je u zemlju propala. Nisam prestala da se nadam da je živa, ali sam uvijek vjerovala da je negde daleko jer bi se u suprotnom sigurno vratila kući. Nedavno sam dobila četiri tajanstvena poziva iz inostranstva, koja bi mogla biti od moje kćeri. Zato sam tražila da se istraga nastavi, jer bi svako saznanje o njoj bilo bolje od ove neizvesnosti", kaže Nives Đorđević iz Zaječara, majka tada šesnaestogodišnje Ive Veljković koja je misteriozno nestala u Nišu 9. avgusta 2000. godine.

Tinejdžerka se sa porodicom u Zaječar doselila 1992. godine iz rodnog Sarajeva. Nakon što su joj se roditelji razišli, otac se preselio u Niš gdje ga je djevojčica posjećivala. Kod njega je boravila i u vrijeme nestanka uživajući u posljednjim danima školskog raspusta, piše "Telegraf".

Istragom je ustanovljeno da je kobnog dana oko 18 sati otišla da se nađe sa čovjekom koji je preko oglasa tražio bebisiterku za rad u Švajcarskoj za platu od dvije hiljade maraka. Od tada je nikada nije vidio, a intenzivna potraga koja je uključivala i privođenje osumnjičenih, ni poslije 20 godina nije razriješila misteriju.

- Nedavno sam posumnjala da sam pozitivna na koronu, dok sam čekala rezultate nisam bila ni živa ni mrtva. Onda možete zamisliti kako je čekati 20 godina da saznate nešto o rođenom djetetu, neizvjesnost me najviše jede. Često sebi postavljam pitanje da li bi mi i najgore saznanje donijelo olakšanje jer bi ipak bilo nekakvo rješenje. A ja ipak nekako osjećam da je Iva i dalje živa ali da je jako daleko... Pod tim daleko mislim na Bliski Istok ili Kosovo. Iza onih zidina kada vas zaključaju sa pet, šest žena, isto je kao da su vas u zemlju zakopali - priča majka nestale djevojčice.

Njenu nadu da je Iva negdje zarobljena podgrijali su nedavni telefonski pozivi za koje je ustanovljeno da su iz inostranstva.

- Četiri puta sam pozivana a veza mi je prekidana, kao da je neko želio a nije mogao da mi se javi. O tome sam odmah obavijestila tužilaštvo, pa su me posjetili policijski inspektori iz Niša. Nekako sam dobila vjeru u njih, bili su to mladi ljudi, vrlo zainteresovani... čini mi se da se sada može i ozbiljnije pristupiti istrazi Ivinog nestanka. Promijenila se metodologija policijskog rada i zakonski okvir, mislim da imaju nove načine da, bez obzira na ovolike godine, krenu sa mrtve tačke - rekla je Nives.

Očajna majka kaže da je inspektorima rekla da urade dve stvari za koje smatra da su propuštene tokom prvobitne istrage.

- Ne bih da otkrivam o čemu se radi, ali nadam se da bi to moglo da dovede do novih saznanja. Znam da je mnogo vremena prošlo, taj događaj više nije ni interesantan, ni smrt princeze Dajane nije rasvjetljena do kraja, pa što bi se onda neko interesovao za sudbinu kćerke jedne nastavnice iz Zaječara. Meni kao majci ostaje da molim da se od istrage ne odustaje i da apelujem na svakog ko bilo šta zna o mojoj kćerki da progovori, da bih mogla da nastavim da živim - zaključuje očajna žena.

U niškoj policiji je potvrđeno da je slučaj nestanka šesnaestogodišnjakinje i dalje otvoren te da se sva saznanja koja bi dovela do rasvjetljavanja njene subine, provjeravaju.

Neposredno nakon nestanka privođen je muškarac za kojeg se pretpostavljalo da je trebalo sa njim da se sretne. Međutim, nisu pronađeni dokazi da je on odgovoran za to što se njoj desilo - navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem koji ne isključuju nijednu soluciju pa ni to da je djevojčica žrtva najgoreg zločina.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!