Evropa razmatra prijedlog o uvođenju viznog režima za Amerikanice

Aktuelno
Evropa razmatra prijedlog o uvođenju viznog režima za Amerikanice
,

Zastupnici Evropskog parlamenta iz odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove pozvali su Evropsku komisiju da osigura provedbu načela reciprociteta u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je inače i zakonska obaveza, piše Jutarnji list.

Zbog činjenice da SAD još uvijek nisu ukinule vize za državljane Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Kipra, zastupnici Evropskog parlamenta upozoravaju da stanje nepostojanja reciprociteta postoji još od 2014. godine, a prema zakonodavstvu EU, obveza uspostave viznog reciprociteta mora se uvesti u roku od 24 mjeseci od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta.

Taj rok prošao je još 2016., ali od tada, osim što su SAD ukinule vize za državljane Poljske, pomaka nije bilo.

Evropski parlament još je 2017. godine na plenarnom zasjedanju usvojio rezoluciju kojom je zatražio uvođenje viza za državljane SAD-a ukoliko se ne osigura putovanje bez viza u toj državi za sve državljane Evropske unije. Prema sadašnjem stanju, državljani ovih država su diskriminirani.

EU treba, kako bi se osigurao ravnopravan tretman svih svojih država, uvesti vize za sve treće zemlje koje imaju vize za bilo koju državu Evropske unije.

Ali do provedbe ovog načela od strane EU nije došlo zbog "posebnih interesa", prije svih gospodarskih. Tad su upozoravali da bi u slučaju uvođenja viza Amerikancima mnoge države članice EU, pa i Hrvatska i Kipar kao važne turističke destinacije, imale posljedice jer bi to odvraćalo mnoge američke turiste koji bi planirali posjetiti te države.

Ovo je još uvijek samo nezakonodavna rezolucija spomenutog odbora, a o njoj će se raspravljati i na sljedećoj plenarnoj sjednici.

Ne propustite