I NEBO PLAČE, UMRLA JE POZNATA SRPKINJA: Njeno srce nije izdržalo, potvrđena žalosna vijest

Objavljeno:15.07.2020 - 14:17
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

U Beogradu je u 83. godini preminula profesor emeritus Darinka Matić Marović, potvrđeno je Tanjugu u umjetničkim krugovima. Darinka Matić Marović bila je srpska dirigentkinja, nekadašnji rektor Univerziteta umjetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umjetnosti.

Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom. U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir.

U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju - nastavnički odsjek s glavnim predmetom klavir, potom i odsek dirigovanja. Još kao studentkinja upisala se u KUD "Branko Krsmanović".

U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi "Luj Davičo", pa joj je život tekao između čočeka i baleta. Iz baletske škole prešla je u muzičku školu "Stanković", gdje je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku.

789451-darinka-matic-marovic-ls-1000x0

foto:Printscreen/YouTube

Igrala je s "Krsmancem", proputovala pola svijeta. Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspjehe i nagrade sa "Stankovićem".

Ona je prva žena dirigent (akademski horovi "Collegium musicum, od 1971. i"Obilić" od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umjetnosti (od 1983. do 1989) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)... Najkraće rečeno: postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike.

Za 40 godina postojanja "Collegium musicuma" ona i njene djevojke gostovale su u "Karnegi holu", "Orkestar holu", u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu..

Izvor: Alo.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA