REISU-L-ULEMA IZ U BiH

Kavazović: Veoma je značajno da smo imali toliki broj obraćanja svjetskih lidera zahvaljujući radu Predsjedništva i MVP BiH

Objavljeno:14.07.2020 - 22:38
A A A Times Arial

Veoma je značajno da smo imali toliki broj obraćanja svjetskih lidera i predstavnika međunarodne zajednice koji su poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u kratkom razgovoru za Preporod nakon obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na pitanje o dojmovina nakon prisustvovanja komemoraciji i predvođenju dženaze namaz, reisu-l-ulema Kavazović je rekao da se svake godine u ovim danima u Srebrenici, ali i na drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine otvore stare rane.

- Te rane ne zarastaju, jer ne vidimo da se oni koji su zločine počinili kaju, ne vidimo da su procesuirani izvršioci i nalogodavci zločina, ne vidimo da se poništavaju rezultati genocida, ne vidimo pravdu za žrtve genocida, niti priznanje njihove boli. Nadali smo se da će četvrt stoljeća biti dovoljno vremena da se suočimo sa prošlošću i da prihvatimo istinu. Nažalost, to se nije desilo. Ali to ne znači ništa više do toga da nam se poručuje kako zlo nije pobijeđeno i da nam se valja nastaviti boriti. Taj dan će sigurno doći ako mi uradimo ono što moramo - rekao je Kavazović.

Reisu-l-ulema, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izrazio je potrebu pohvaliti ovogodišnju organizaciju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Prije svega, želim se zahvaliti svim članovima i pripadnicima zajednice, kao i svim prisutnim na dženazi koji su doprinijeli tome da se ova godišnjica obilježi dostojanstveno i kako priliči preživjelim žrtvama Genocida. Brojni su oni koji zaslužuju naše priznanje i pohvalu za uloženi trud.

Čitav Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, sa državnim organima i Majkama Srebrenice su uradili izvanredan posao. Veoma je značajno da smo imali toliki broj obraćanja svjetskih lidera i predstavnika međunarodne zajednice koji su poslali jasnu poruku žrtvama, ali i negatorima genocida. 

Mislim da je u tom smislu Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova uradilo odličan posao. Želja mi je da posebno pohvalim rukovodstvo i osoblje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, muftiju tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, glavnog srebreničkog imama Damira ef. Peštalića, kao i sve imame i aktiviste Islamske zajednice koji su dali nesebičan doprinos organizaciji Marša mira, komemoracije i dženaze žrtvama Genocida - poručio je reis Kavazović.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!