MOŽEMO LI I NJIH KRIVITI ZA GENOCID Grčki dobrovoljci imali su značajnu ulogu u genocidu u Srebrenici

Aktuelno
MOŽEMO LI I NJIH KRIVITI ZA GENOCID Grčki dobrovoljci imali su značajnu ulogu u genocidu u Srebrenici
,

Grci i Srbi imaju mnogo toga zajedničkog osim geografske blizine. Velika većina ljudi u oba naroda su pravoslavci za koje religija igra presudnu ulogu u svakodnevnom životu. Što je još važnije, dvije države su više puta podupirale jedna drugu tokom moderne historije, piše portal Medium.com.

Balkanski ratovi 1912. i 1913. bili su izuzetno važni za ovaj savez. Kasnije, tokom Prvog svjetskog rata, mnogi Srbi su utočište pronašli na Krfu, kada su njihovu zemlju okupirale sile osovine.

Osim ovog zajedničkog parčeta historije, za neke Grke smatra se da dijele odgovornost s vojskom bosanskih Srba za genocid u Srebrenici jula 1995. godine.

2

FOTO: XYZ CONTAGION

1993. godine, kada je agresija na Bosnu i Hercegovinu već uveliko počela, prva grupa grčkih dobrovoljaca stigla je u BiH. U martu 1995., na zahtjev Ratka Mladića, formirana je grčka dobrovoljačka garda (GVG). Jedinicu je činilo oko 100 vojno obučenih Grka koji su odlučili podržati svoju pravoslavnu braću - kako se Grci i Srbi često međusobno zovu, u ratu protiv muslimana u Bosni. Neki od njih su bili plaćenici, ali drugi su otišli u Bosnu i Hercegovinu kako bi propagirali svoju ideologiju i politički plan.

Grčka dobrovoljačka garda je u martu 1995. godine osnovana u Vlasenici kao dio Drinskog korpusa Vojske RS. U presretnutim razgovorima čuje se kako Mladić naređuje svojim vojnicima da podignu grčku zastavu na Srebrenici u čast "hrabrim Grcima koji se bore s naše strane". 

Jedan od dobrovoljaca, Vasilis Schizas, objavio je fotografiju na svom Facebook profilu na kojoj se vidi kako drži svinjsku glavu s opisom "Srebrenica 1995.". Svinjska glava se koristi kao prijetnja muslimanima, a odnosi se na zabranjenu konzumaciju svinjskog mesa u islamu. Grčku prisutnost u Srebrenici dokazuje i zapovjednik Drinskog korpusa Zvonko Bajagić u svom svjedočenju tokom Karadžićevog suđenja u Hagu. O ovom svjedočenju grčki mediji nikada nisu izvještavali.

3

FOTO: XYZ CONTAGION

Grčki mediji su bili izuzetno naklonjeni Srbima u Bosni. Za razliku od medija drugih zapadnih zemalja, grčke novine, TV kanali i radio stanice gotovo su jednoglasno podržali Srbe.

Može li se grčka paravojna formacija koja se pridružila redovima Srba u Bosni smatrati krivom za srebrenički genocid, komplikovano je pitanje, ali to je sigurno pitanje koje vrijedi postaviti. Ratko Mladić je osuđen za zločine u Bosni, a možda je došlo vrijeme da i njegovi grčki saradnici nakon 25 godina budu pozvani na odgovornost za svoje postupke, zaključuje Medium.com.

Ne propustite