ZBOG HAKERSKIH NAPADA IZ 2015.

ANGELI MERKEL JE SADA ZAISTA PUNA KAPA: Njemačka traži HITNE sankcije protiv Rusije, poznat je i razlog!

Objavljeno:13.07.2020 - 14:51
A A A Times Arial

Njemačka vlada predložila je zemljama članicama Evropske unije sankcije protiv Rusije zbog hakerskog napada na Bundestag prije pet godina, javlja njemačka novinska agencija DPA.

"Njemačka vlada polazi od toga da je u hakerski napad na IT mrežu Bundestaga u maju 2015. bio umiješan jedan službenik obavještajne službe ruske vojske GRU. Zbog toga je vlada svojim partnerima iz EU-a predložila uvođenje zajedničkih sankcija protiv Moskve", javlja DPA pozivajući se na odgovor koji je zastupnički klub stranke Ljevica dobio na upit njemačkoj vladi.

Njemačka vlada traži uvođenje sankcija pozivajući se na okvir Vijeća EU-a iz 2017., kojim se omogućava uvođenje mjera za odvraćanje od kibernetičkih napada.

"Njemačka vlada je prijedloge za sankcije protiv Rusije potkrijepila obilnim paketom dokaza do kojih su došli istražni organi i podacima obavještajnih službi", navodi se u odgovoru njemačke vlade zastupničkom klubu Ljevice, prenijele je Hina.

Glasnogovornik Evropske unije rekao je kako zemlje članice mogu podnositi prijedloge za sankcije o kojima, onda, mora jednoglasno odlučiti Vijeće EU-a.

Njemačka kancelarka svojevremeno je, oslanjajući se na rezultate istrage, govorila o "nečuvenom i skandaloznom" slučaju.

Glasnogovornik zastupničkog kluba Ljevice za pitanja EU-a Andrej Hunko smatra da je uvođenje sankcija "krivi odgovor" na ovakve napade. On, osim toga, strahuje da je poveznica koja vodi prema Rusiji, možda "lažna i namjerno postavljena".

Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu podiglo je početkom maja optužnicu protiv ruskog državljanina Dmitrija Badina koji se sumnjiči da je, kao pripadnik jedne hakerske grupe, sudjelovao u napadu na IT mrežu Bundestaga.

Tom prilikom je, kako se pretpostavlja, velika količina podataka, prije svega elektronske pošte zastupnika, prebačena na jedan server u inozemstvu.

(Novi.ba/Agencije)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!