PORUKA EFENDIJE IZ MINHENA O SREBRENICI OBIŠLA JE PLANETU Viralna je i dijele je svi, evo i zašto

Aktuelno
PORUKA EFENDIJE IZ MINHENA O SREBRENICI OBIŠLA JE PLANETU Viralna je i dijele je svi, evo i zašto
D

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas, na 25. godišnjicu genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a, devet porodica u kabure će spustiti posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salko (Ahme) Ibišević iz Ljubovije, koji je imao 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik.

- Porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke identificira tek 19 godina kasnije, u martu ove godine, kada je i dala saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Potočari - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Izuzetno emotivan govor u srcu Minhena održao je Izet efendija Bibić.

"Pred nama i ove godine, moji Bošnjaci, stoji nekoliko puteva. Jedan je put zaborava kojim ne želimo da koračamo. Jučer slušam izjavu jednog srbijanskog ministra u Vladi koji kaže: 'Dokle će nas više svakog jula prozivati za ono što se desilo u Srebrenici?' A ja kažem, i mi odavde kažemo, prozivat ćemo te sve dok budeš živ i dok ne budeš priznao genocid u Srebrenici. I stid te i sram bilo kako to možeš da spomeneš... Haram nam je svima ako damo taj luksuz sebi da zaboravimo Srebrenicu", poručio je efendija Bibić.

U nastavku poslušajte cijeli njegov govor koji je mnoge dirnuo:

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji, i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovi.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom kompleksu Potočari klanjana je 2003. godine. Zaključno s 20. dženazom, koja će se klanjati danas, svoj vječni smiraj pronašle su 6.652 nevine duše.

Za više od hiljadu žrtava genocida se i danas traga, a nalogodavci i izvršioci šute o lokacijama masovnih stratišta. Najmlađa ovogodišnja žrtva koja će naći svoj vječni smiraj je Salko Ibišević, koji je pogubljen u 23. godini, dok je najstarija žrtva Hasan Pezić, koji je brutalno likvidiran u 70. godini.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

(Novi.ba)

Ne propustite