"Na današnji dan tačno prije 25 godina smo se zadnji put vidjeli"

Aktuelno
"Na današnji dan tačno prije 25 godina smo se zadnji put vidjeli"
,

Bahrudin Salihović, jedan od preživjelih u genocidu u Srebrenici, danas će ukopati oca Bajru Salihovića. Stojeći pored kabura, razmišlja kako je na to čekao punih 25, koliko traga za kostima oca.

Od danas, napokon će imati mjesto gdje će moći doći svaki put kada poželi ocu proučiti nešto.

Dio kostiju njegovog babe Bajre prošle godine ekshumiran je iz masovne grobnice Kazani, u prigradskom naselju Srebrenice, a identificirano prije dva i po mjeseca.

"S jedne strane će biti lakše, znat ću gdje mu je kabur i gdje mogu dovesti unučad njegovu i praunučad da vide gdje im je dedo ukopan. 25 godina sam imao kad smo se rastali", kazao je za N1 Bahrudin Salihović koji danas u Potočarima kopa svog oca.

"I ja sam preživio genocid, na današnji dan tačno prije 25 godina smo se zadnji put vidjeli", kazao je kroz suze.

Kratko je prepričao kako je izgledao "Put smrti" koji je i sam prošao.

"Kod prve zasjede, granate su počele, pucanje sa svih strana.. On je bio iza mene, nosio je ruksak s hranom jer sam ja bio ranjen prije. On je bio zdrav, okrenuo sam se da vidim gdje je, nije ga bilo nigdje. Dva dana sam proveo u krugu od kilometar, tražeći ga među mrtvima. Nisam ga uspio naći, ponadao sam se da je otišao naprijed. Krenuo sam i ja, deveti dan sam prešao na slobodnu teritoriju", priča Bahrudin Salihović.

Ne propustite