BOLNICE PREPUNE, OGLASIO SE LONČAR - EVO GDJE ĆE SADA ZARAŽENI: Ovo ledi krv u žilama

Region
BOLNICE PREPUNE, OGLASIO SE LONČAR - EVO GDJE ĆE SADA ZARAŽENI: Ovo ledi krv u žilama
.

Sve je veći broj zaraženih u Srbiji, a sve je više i onih kojima treba bolničko liječenje. Mjesta u bolnicama je sve manje, a šta se dalje preduzima objasnio je ministar zdravlja.

U Srbiji je danas zabilježen najteži dan od početka epidemije korona virusa - zaraženih je sve više širom Srbije, a zdravstveni sistem je već pod ozbiljnim pritiskom. 

Bolnice u Beogradu su pune, a zaraženi kovidom-19 kojima je potrebno bolničko liječenje šalju se u Smederevo, Požarevac, Mladenovac. To je na vanrednoj konferenciji danas potvrdio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Imali smo tokom noći prevoz, jedan dio pacijenata otišao je u Smederevo, Požaravac, Mladenovac. Još jednom apelujem na građane, da ne dolazimo u tu situaciju jer ne moramo. Ovo u šta smo došli je direktno proporcionalno našem ponašanju i tome da nismo promijenili navike. Iskreno se nadam da je ovo momenat kada će naši građani shvatiti da je korona virus tu, sa nama, i da moramo da promijeni navike, a krajnje je jednostavno –  svi da nose maske, drže rastojanje, peru ruke. Da se ne okupljamo ni u zatvorenom, ni na otvorenom jer postoji rizik".

On je istakao da će se ponašanje građana Srbije vidjeti direktno u broju oboljelih, broju zaraženih koji su u bolnici, broju preminulih.

"Što se tiče bolnica, imamo mjesta u Areni za pacijente koji ne zahtijevaju terapiju kiseonikom, dakle za lakše pacijente ili za pacijente koji su bili u bolnici, bolje im je, ali moraju da ostanu još par dana da isprimaju terapiju i do kontrolog testa".

On je najavio i otvaranje novih privremenih bolnica, kao i pretvaranje nekih u kovid bolnice.

res-1591684880-doktorica-vec-tri-mjeseca-pozitivna-na-korona-virus

"Bolnice u Šapcu, najveći dio njih, prelazi u kovid bolnice, kao i bolnice u Čačku. Ostaje samo urgentni, za hitne intervencije. I dalje je veći broj ljudi koji imaju druge probleme, a ne koronu, koji zahtevaju hitnu intervenciju".

Ministar Lončar je rekao i da se, zbog preopterećenih kapaciteta u Užicu, Specijalna bolnica Čigota pretvara u kovid bolnicu, a u Nišu se otvara privremena bolnica.

"Da bismo te pacijente imali pod kontrolom i da spriječavamo dalje širenje korona virusa, nastavićemo da otvaramo privremene bolnice".

On je apleovao na građane da je ovo krajnji trenutak "da se uozbiljimo i uradimo šta je do nas".

"Zamolio bih sve, treba da se skoncentrišemo na koronu, na virus o kojem cijeli svijet malo zna. Jedino što je sigurno je ovo što smo rekli- da se promijene navike i da se pridržavamo mjera. Nemojte da slušate teorije, da će ovo trajati pet dana i slično. Moramo da se koncentrišemo na današnji dan, na danas, na sutra, to je jedini način da pobijedimo. Hajde da sve ostalo stavimo sa strane".

On je poručio građanima i da se sjete medicinskih radnika, koji u skafanderima, na plus 30 stepeni, svima pružaju pomoć.

"Hajde da pomognemo njima, već dugo rade, ozbiljni su to sati pod skafanderima, temperatura preko 30 stepeni, stvarno se nadam da građani Srbije to razumiju i da će učiniti sve da pobijedimo".

Izvor: Mondo.rs

 

 

Ne propustite