Novinar Bete otkrio kakve je strahote pretrpio na beogradskim ulicama: Djeluje kao da Žandarmerija umije ravnomjerno da rasporedi udarce po cijelom telu, tu su bar dobri

Aktuelno
Novinar Bete otkrio kakve je strahote pretrpio na beogradskim ulicama: Djeluje kao da Žandarmerija umije ravnomjerno da rasporedi udarce po cijelom telu, tu su bar dobri
,

Novinar Bete Žikica Stevanović, koji je napadnut na jučerašnjem protestu, iako je, kaže, pripadnicima Žandarmerije pokazao press karticu, rekao je u emisiji Dan uživo da mu je otvorena glava na dva mjesta, kao i da je dobio više udaraca po nogama, leđima i rukama.

"Po rukama jer sam štitio glavu. Sve to vrijeme meni djeluje da policija u tom trenutku nije imala namjeru da rastera demonstrante, već da pretuče što veći broj ljudi. Čuo sam ljude koji govore 'nemojte da udarate djevojku, pala je' i slične stvari", rekao je on za N1.

Kako je rekao, nakon što je policija potisnula demonstrante iz Bulevara, oni su zbog toga što je Beogradska bila blokirana krenuli ka ETF, a on je bio sa tom grupom.

"Kada smo stigli do Pravnog fakulteta, na nas je naletilo možda pet ili šest pripadnika Žandarmerije. Ja sam imao press karticu u rukama i ponavljao da sam novinar, to gospodu nije spriječilo da prvo dobijem udarac u rame, a onda i u glavu, Ja sam se spustio na zemlju, da vide da se ne opirem, pretpostavljao sam da će prestati da me udaraju. Petnaest do 20 sekundi sam bio udaran dok sam ležao na zemlji, onda su prekinuli, nije bilo nikoga 15,20 sekundi, ja sam tada uspio da napipam svoje rane na glavi iz kojih je curila krv. Tada mi prilazi pripadnik Žandarmerije, očekivao sam da će da mi kaže da ležim, da hapse ko ustaje, da smiri situaciju, pokazao sam mu press karticu, međutim, on me opsovao i ponovo počeo da me udara", kaže on.

Navodi da je ostao da leži, nakon čega su mu prišle dvije djevojke, pomogle mu da sjedne, a onda je došao kolega i odvezao ga u Urgentni centar.

"Otvorena mi je glava na dva mjesta, kažu da su lakše povrede, ali su mi šili te dve rane. Dobio sam više udaraca po nogama, leđima i rukama, po rukama jer sam štitio glavu. Sve to vrijeme meni djeluje da policija u tom trenutku nije imala namjeru da rastjera demonstrante, već da pretuče što veći broj ljudi. Čuo sam ljude koji govore 'nemojte da udarate djevojku, pala je' i slične stvari. Djeluje kao da Žandarmerija umije ravnomjerno da rasporedi udarce po cijelom telu, tu su bar dobri", kaže Stevanović.

Rekao je da u ovom trenutku razgovaraju sa advokatima, da će vidjeti kakav će zaključak biti, a da će na osnovu toga podnijeti krivičnu prijavu.

"Napadnuta su i dva snimatelja agencije Beta, napadnuta je verbalno na početku protesta i ekipa RTS ispred Skupštine, to govori da najveći problem sa izvještavanjem sa terena je to što okupljeni smatraju da su novinari neka vrsta neprijatelja u ovoj zemlji, da svako ima pravo da ih kinji, udara, tera s mjesta na mjesto... Nisu izolovani slučajevi, ako se to desi na više mjesta u Srbiji, onda to prelazi u neku tradiciju", kaže on, dodajući da postoji neka "opšta netrpeljivost prema ljudima koji pokušavaju da se bave profesionalnim novinarstvom".

Ne propustite