Pucnji i žestoki neredi u Fergusonu nakon presude

Svijet
 Pucnji i žestoki neredi u Fergusonu nakon presude
Porota države Missouri odlučila da ne podiže optužnicu protiv policajca, bijelca, za ubistvo afroameričkog mladića.

Velika porota američke savezne države Missouri donijela je odluku da se ne podiže optužnica protiv policajca, bijelca, za ubistvo afroameričkog mladića u gradu Fergusonu, u području Saint Louisa, a ta je odluka izazvala je u ponedjeljak navečer val protesta i nasilnih sukoba građana s policijom.

Nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca Michaela Browna u Fergusonu je u avgustu ubio policajac Darren Wilson ispalivši u njega više hitaca što je potaklo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojemu su Afroamerikanci u većini, ali bijelci dominiraju u strukturama vlasti.

„Nema pravde, nema mira“ skandirali su gnjevni demonstranti nakon što je policajac Wilson oslobođen krivnje, uprkos pozivima na mir predsjednika Baracka Obame i porodice ubijenog mladića Michaela Browna.


Zbog odluke porote da nema osnove za podizanje optužnice protiv Wilsona stanovnici su zauzeli ulice oko policijske stanice, kojima odjekuje pucnjava.
Uhapšeno je 29 osoba, a policija navodi kako je "ispaljeno najmanje 150 metaka" tokom protesta.

U demonstracijama su razbijeni izlozi okolnih trgovina, a najmanje dva automobila na ulici su zapaljena, na što je policija odgovorila suzavcem i plastičnim mecima.

Ne propustite