EVO KO JE OTAC MLADIĆA KOJI JE SINOĆ na protestu vikao "Ćale, ovo je za tebe": ISTINA ISPLIVALA NA VIDJELO -EVO ŠTA MU SE ZAISTA DESILO

Region
EVO KO JE OTAC MLADIĆA KOJI JE SINOĆ na protestu vikao "Ćale, ovo je za tebe": ISTINA ISPLIVALA NA VIDJELO  -EVO ŠTA MU SE ZAISTA DESILO
Snimak Petra Đurića, sina majdanpečkog umjetnika Ljubiše Đurića koji je nedavno preminuo od korone, obišla je internet nakon što je mladić u TV prenosu na N1 uživo vikao "Ćale, ovo je za tebe" i rekao da demonstrira jer mu je otac umro i da za njega nije bilo respiratora.

Snimak Petra Đurića, sina majdanpečkog umjetnika Ljubiše Đurića koji je nedavno preminuo od korone, obišla je internet nakon što je mladić u TV prenosu na N1 uživo vikao "Ćale, ovo je za tebe" i rekao da demonstrira jer mu je otac umro i da za njega nije bilo respiratora.

Vijest o smrti njegovog oca Ljubiše su 14. i 15. aprila, u jeku prvog talasa pandemije, objavili skoro svi srpski mediji.

"Ljubiša Đurić, poznati slikar i umjetnik, preminuo je u 71. godini u Beogradu od posledica virusa korona, objavila je njegova porodica. Đurić je posljednjih godina živeo i radio u Beogradu i Parizu, bio je član ULUS-a, SULUJ-a i udruženja francuskih umjetnika 'La maison des artistes', i ostavio trag na srpskoj i evropskoj umetničkoj sceni", glasila je vijest pod naslovom "Poznati slikar Ljubiša Đurić preminuo od korona virusa", objavljena na sajtu "Blica".

alee

Istorija liječenja Ljubiše Đurića

Nedugo poslije smrti Ljubiše Đurića, njegov sin Petar počeo je na društvenim mrežama da objavljuje tvrdnje da njegovom ocu "nije omogućeno da ga priključe na respirator" i da "nisu pokušali da ga spasu".

Zatim je objavio i dokument pod nazivom "istorija trenutnog liječenja" iz Kliničko-bolničkog centra Zemun, u kojem piše da je pacijent Ljubiša Đurić lečen od korona virusa i da mu je 9. aprila "indikovano prevođenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mjesto", da bi zatim bilo konstatovano da je "trenutno bez slobodnih mjesta".

Ljubiši Đuriću se naglo pogoršava stanje, prema ovom dokumentu, 12. aprila oko 22.30 sati, kada "dolazi do... pada saturacije (kiseonikom), konsultovan anesteziolog, indikovano prevođenje u RC (Respiratorni centar)".

"Pacijent na prijemu u respiratorni centar bez karotidnog pulsa, bez sopstvenog disanja... Pet minuta bez srčane radnje", piše u istoriji lečenja, a smrt je konstatovana u 22.55 sati iste večeri.

Lončar: Nije istina da nije bilo respiratora

O slučaju smrti slikara Ljubiše Đurića oglasio se danas i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je demantovao navode Petra Đurića da respiratora nije bilo.

Lončar je rekao da je provjerio da li su tačne tvrdnje mladića sa protesta da mu je otac umro u Zemunskoj bolnici jer nije bilo respiratora, te da je dobio potvrdu da je taj pacijent liječen u KBC Zemun po svim protokolima, ali da nije istina da nije bilo respiratora.

- U KBC Zemun imamo 75 respiratora, nikada više od 30 se ne koristi. Tretiran je po protokolima, ali nije dalo rezultate - naveo je ministar Lončar.

Nisam dobio rezultate testa

Petar Đurić je na društvenim mrežama ranije objavio kako je "sam morao da odveze oca u Infektivnu kliniku, jer niko nije dolazio po njega, uprkos tome što je svaki dan zvao i prijavljivao loše stanje".

Kako je napisao, poslije prijema u Zemunsku bolnicu nije dobijao informacije o svom ocu, kao ni rezultate testa na kovid-19.

"Prilikom retkih telefonskih razgovora sa ocem on me je molio da ga izvučem iz bolnice jer će umreti ako ostane dalje u bolnici jer ga ne leče dobro", napisao je tada Petar Đurić.

"Ćale, ovo je zbog tebe"

Kada je sinoć, tokom protesta, reporterka TV N1 upitala Petra Đurića zašto je još tu (na demonstracijama), on je uzviknuo: "Ćale, ovo je zbog tebe, koji si umro, a nije bilo respiratora".

- Ćale, mnogo te volim. I za mog sina koji se rodio - rekao je Đurić u kameru.

Reporterka ga je potom pitala od čega je njegov otac umro, na šta je Petar Đurić odgovorio da je uzrok bio korona virus.

- Nije bilo respiratora. I dan-danas nisam dobio testove da je umro od korone - kazao je Petar Đurić.

Vučić: Notorna laž, ljekari su se borili do posljednjeg sekunda

Tokom današnjeg obraćanja javnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se i na ovaj slučaj rekavši da je tvrdnja Petra Đurića da mu je otac umro jer nije bilo respiratora "notorna laž".

- Sinoć je kao heroj predstavljen čovek čiji je otac preminuo od korone. Riječ je o notornoj laži, da nije bilo respiratora. Ljekari su koristili i invazivne i neinvazivne metode, borili se do posljednjeg sekunda. U Zemunskoj bolnici, nikada nam nije nedostajao nijedan aparat. Postoje svi protokoli o liječenju. Riječ je o licu loše prošlosti, sa krivičnim djelima. Drugo lice je Sloba robija koji se predstavlja kao poljoprivrednik iz Pazove, inače je sa Novog Beograda i višestruko osuđivan - rekao je Vučić.

(Blic.rs)

Ne propustite