Porast potvrđenih slučajeva koronavirusa nastavlja se u SAD-u

Svijet
Porast potvrđenih slučajeva koronavirusa nastavlja se u SAD-u
.

Porast potvrđenih slučajeva koronavirusa nastavlja se na cijelom zapadnom i jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država dok neke savezne države povlače ponovna otvaranja ugostiteljskih i privrednih objekata.

Gradonačelnica San Francisca London Nicole Bree rekla je da zbog porasta broja slučajeva Covid-19 i hospitalizacija u gradu i državi stručnjaci za javno zdravstvo smatraju da nije sigurno ponovno otvoriti, kako je bilo planirano  za sljedeći ponedjeljak, restorane koji rade u zatvorenim prostorima.

Teksas je u utorak izvijestio o više od 10.000 novih slučajeva virusa, čime je oboren dosadašnji dnevni rekord od 8.258, koji jezabilježen u subotu, prenosi dpa. U Teksasu je sada ukupno 210.585 prijavljenih slučajeva i 2.715 smrtnih slučajeva.

Jedine američke države koje su u jednom danu nadmašile 10.000 slučajeva su New York, koji je taj broj imao u aprilu, i Florida ranije ovog mjeseca.

Florida je, u međuvremenu, izvijestila o više od 7.000 slučajeva s rekordno visokom stopom pozitivnosti od preko 16 posto u utorak.Florida sada ima 213.794 slučaja i 3.841 potvrđeni smrtni slučaj povezan s koronavirusom.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom pozvao je u ponedjeljak na zatvaranje svih restorana u zatvorenom, jer država bilježi u posljednjih sedam dana dnevni prosjek od preko 7.800 novih slučajeva koronavirusa.

Georgija je u utorak poslijepodne  objavila da je ukupan broj slučajeva premašio 100.000, a od ponedjeljka je prijavljeno 3.406 slučajeva, objavio je državni ured za liječenje. Trenutno stanje pandemije koronavirusa u SAD-u „stvarno nije dobro“, izjavio je u ponedjeljak vodeći ekspert američke vlade za zarazne bolesti Anthony Fauci.

Uprkos desecima država koje i dalje izvještavaju o porastu zaraze, u utorak je američki predsjednik Donald Trump najavio ponovno otvaranje škola u septembru.

"Dakle, ono što želimo učiniti je da otvorimo naše škole. Želimo ih otvoriti brzo, lijepo, na jesen", rekao je Trump.

Stručnjaci su upozorili da škole ne bi trebalo ponovno otvarati dok to ne bude sigurno.

Ne propustite