SRBIJA PONOVO UVODI KARANTIN! EVO KOJI GRAĐANI SU U PITANJU: Već od vikenda?!

Region
SRBIJA PONOVO UVODI KARANTIN! EVO KOJI GRAĐANI SU U PITANJU: Već od vikenda?!
.

"Policija će u saradnji sa sanitarnom inspekcijom ponovo kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma korone koji se liječe u kućnim uslovima poštuju mjeru samoizolaciju", rekao je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar, najavljujući tako vraćanje karantina za određeni broj građana.

Ministar je govorio i o kažnjavanju.

- Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje - istakao je Lončar.

U poslednja 24 sata još 289 novozaraženih, od Kovid-19 preminulo 6 osoba!

U kućnu izolaciju, zasad, šalju se zaraženi koji nemaju nikakve simptome bolesti. Ipak, kako nezvanično saznaje Srpski telegraf, na kriznom štabu se razgovaralo i o mogućnosti da policija kontroliše i one kojima je samoizolacija preporučena zbog simptoma respiratorne infekcije, a nisu testirani na koronu. To, međutim, do daljeg nije usvojeno.


NAJVEĆI PROBLEM

Epidemiolog Radovan Čekanac ukazao je jutros da veliki problem predstavljaju zaraženi pacijenti koji su na kućnom lečenju i koji ne poštuju meru samoizolacije, već izlaze iz kuće i šetaju gradom pošto nemaju nikakve simptome.

S druge strane, imajući u vidu brzo širenje virusa KOVID-19 u Beogradu, država i stručnjaci iz kriznog štaba razmatraju neke nove mere koje bi važile samo za prestonicu.

Ljeto je i inače kritično, roditelji povedite računa

Komentarišući to što mladi iz Beograda nakon 23 časa masovno odlaze u provod u druga mjesta gde nema ograničenja rada ugostiteljskih objekata, Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, upozorava da je leto i inače doba godine kada mladi češće izlaze, a njihov provod prati konzumiranje alkohola.

- Nažalost, često tako sedaju za volan i onda tu vožnju prate i velika prekoračenja brzine. Najkritičniji su dani vikenda, i to vrijeme od ponoći do tri ujutru. Apelovala bih na mlade, ali i njihove roditelje, da zaista ozbiljno shvate trenutnu situaciju - kaže direktorka ABS za naš list.

Prema informacijama našeg lista, ne bi trebalo dodatno da se skraćuje radno vreme ugostiteljskih objekata niti će se oni zatvarati. Ipak, ukoliko broj zaraženih i preminulih nastave da rastu u Beogradu, već od vikenda mogli bismo se ponovo suočiti sa policijskim časom.

- Mada ugostitelji u prestonici maltene bez izuzetka poštuju odluku o zatvaranju u 23 časa, poslednjih dana, a posebno tokom vikenda, primećeno je da veliki broj mladih ljudi nakon provoda u gradu do tog vremena automobilima odlazi do drugih mesta i tamo nastavlja provod do zore. To ne samo da je izuzetno opasno zbog vožnje pod dejstvom alkohola već je i idealan rasadnik za koronu i način da se ona iz Beograda raseje po Srbiji. Zbog toga se najozbiljnije razmišlja o zatvaranju Beograda od 23 časa do šest ujutru, odnosno o policijskom času u tom periodu. Procena je da bi time bili spaseni mnogi životi i zbog korone i zbog saobraćajnih nesreća - objašnjava za naš list sagovornik koji je član gradskog kriznog štaba, dodajući da najveći broj mladih iz Beograda noćni provod nastavlja u Smederevu, Pančevu, Inđiji, Novom Sadu...

Goran Stevanović

Sve je veći broj mlađih pacijenata oboljelih od KOVID-19 koji imaju ozbiljnu kliničku sliku i upalu pluća, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović. On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koji traju nekoliko dana, a onda se stanje naglo pogoršava.

stevanovic

Foto:Tanjug

- Tok ove bolesti je kod nekih pacijenata nepredvidiv i neophodno je stalno praćenje. Pacijenti koji na početku imaju blažu kliničku sliku mogu da se leče i u kućnim uslovima, ali je neophodna stalna kontrola - rekao je Stevanović i dodao da je klinička slika često takva da zahtjeva dugotrajnu terapiju, odnosno dvije, tri sedmice liječenja, pa su zato neophodni dopunski bolnički kapaciteti.

VUČIĆ NAJAVIO

Da se o ovome i te kako razmišlja, svjedoči i ono što je prije nekoliko dana najavio predsjednik Aleksandar Vučić, saopštavajući mjere za Beograd, poput obaveznog nošenja maski i skraćenja rada ugostitelja.

- Ukoliko ove mjere ne budu dale rezultate, uvodiće se nove. Da sam mogao da odlučujem sam, zatvorio bih Beograd i uveo sedmodnevni policijski čas - istakao je šef države, pojašnjavajući da bi u toj situaciji stručni tim odlučio da li bi se zatvorilo 10 ili svih 17 beogradskih opština.

769197-vucic-ls

Slične izjave prethodnih dana davali su i epidemiolozi, a profesor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, za naš list je u nedelju rekao da će podržati sve nove mere koje epidemiolozi budu predložili u cilju zaustavljanja širenja KOVID-19.

Vanredno i u Užicu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, i u Užicu je juče uvedena vanredna situacija.

Broj novooboljelih u Zlatiborskom okrugu je 110, od čega je 31 u samom gradu. U užičkoj bolnici hospitalizovano je 214 pacijenata, od kojih je deset na respiratoru, saopštio je gradski štab za vanredne situacije.

Policija će u saradnji sa sanitarnom inspekcijom ponovo kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma korone koji se leče u kućnim uslovima poštuju meru samoizolaciju, rekao je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar, najavljujući tako vraćanje karantina za određeni broj građana.

Izvor:Republika.rs

Ne propustite