PISMO SVJETSKIM ZVANIČNICIMA

Bošnjaci porijeklom iz Sandžaka traže pomoć za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu

Objavljeno:06.07.2020 - 09:37
A A A Times Arial

Predstavnici organizacija Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka koji žive u državama Evrope, SAD i Kanade traže od međunarodnih zvaničnika pomoć u povodu 'dramatičnih vijesti o širenju virusa korona u gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su nastanjeni većinskim bošnjačkim stanovništvom'.

Kako navode u saopćenju za javnost, u posljednje dvije sedmice eskalirao je broj oboljelih od COVID-a 19 u sandžačkim gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su u državnim granicama Republike Srbije.

- Alarmantno je stanje, jer se iz dana u dan, rasplamsava i povećava broj oboljelih. Nažalost, smrtnost je velika, u odnosu na populaciju stanovništva. Dosad u dva grada (Novi Pazar i Tutin) između 20. i 30. juna zabilježeno je 114 smrtnih slučajeva, samo kod Bošnjaka. Umrla su tri i četiri člana iz jedne porodice. Među umrlima je znatan broj i mlađih osoba. Računa se da je spomenuti broj smrtnih slučajeva mnogo veći, jer još nema ažurne evidencije - navodi se.

Uime humanosti, uime svih oboljelih pozivaju međunarodne zvaničnike i zahtijevaju od njih 'da putem vaših vlada i ambasada hitno uputite medicinsku i liječničku pomoć u gradove Novi Pazar, Tutin, Sjenicu…'

- Ujedno da pošaljete komisiju koja će utvrditi odnos rukovodstva Srbije prema građanima u spomenutim gradovima. Također, da posebno utječete na rukovodstvo Srbije da prihvati pomoć medicinskih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Turske i drugih država koje ponude pomoć - ističe se.

Pismo je upućeno zvaničnicima UN, Stejt Departmenta SAD, EU, Evropskog parlamenta, vladama Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Austrije, Švicarske, Belgije, Italije.

Potpisuju ga predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije - SAD Muharem Purišić, direktor Instituta za istraživanje genocida - Kanada Emir Ramić,  portparol BANA (SAD) Mersim Ziljkić, direktor - gl. urednik Bosniaks/Bosnjaci.net Esad Krcić, predsjednik Islamske zajednice&Kulturnog centra Plav/Gusinje u Njujorku Smajle Srdanović, predsjednik Udruženja "Sandžak Bosna" (Austrija) Mithat Mujović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) - Francuska Šefadil Ličina, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ)- Njemačka Dževad Skenderović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD)-Holandije Sinan Kurtanović, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF)-Švedska Elvir Bajrak, predsjednik HO "Sandžak" (Danska) Ibiš Rešović.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA