ŽENE, NEMOJTE OSTATI TRUDNE ZA VRIJEME KORONA VIRUSA! Oglasio se ljekar,evo šta vam se može desiti!

Objavljeno:05.07.2020 - 21:17
A A A Times Arial

Strah od virusa već je doveo do toga da nekim ženama ne bude pružena potrebna njega.

Vodeći akušer u Papua Novoj Gvineji savjetovao je žene u toj zemlji da ne zatrudne naredne dvie godine zbog epidemije korona virusa i straha od prenosa, pošto trudnice zbog epidemije ne dobijaju tretman u bolnicama, što je rezultiralo smrću najmanje jedne bebe.

thumbnail-asian-pregnant-woman

Dok je ova zemlja, sa samo 11 slučajeva korona virusa, zasad izbjegla najgore, postoji opravdan strah da bi ograničena infrastruktura vrlo brzo bila prebukirana ukoliko epidemija bukne kao u nekim drugim zemljama.

Strah od virusa već je doveo do toga da nekim ženama ne bude pružena potrebna njega.

- Medicinske sestre šalju trudnice nazad kada dođu na pregled na kliniku, čak i kada su one krenule u bolnicu - rekao je profesor ginekologije doktor Glen Mola.

On je naveo primjer 20-godišnje žene koja je izgubila bebu i oslijepila nakon što su nekoliko puta odbili da je prime u bolnicu dok je zemlja četiri nedjelje bila u blokadi.

koronavirus-5fcdc9c19a6e44bb81688b2e8a8a88f0-view-article-new

Nisu je primili u bolnicu čak ni nakon što se srušila na klinici čekajući pregled.

- Očigledno je da je imala preeklampsiju, a sada je imala komplikacije koje su prouzorkovale oštečenje očnih nerava. Njeno sljepilo će vjerovatno da bue trajno. Njeno dijete je umrlo. To znači da je strah od Kovida-19 doveo do toga da ona oslijepi i da njeno dijete umre - rekao je Mola.

U zemlji je testirano oko 10.000 ljudi, a testiranja su bila fokusirana na provincije u kojima su potvrđeni slučajevi.

Gardijan navodi da je Papula Nova Gvineja dobila donacije od Kine, Australije i Novog Zelanda kada je riječ o medicinskog opremi i setovima za testiranje.

Novi.ba/Srbijadanas

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA