OGLASIO SE DOKTOR MARKOVIĆ, KORONA I OVAJ VIRUS RAZLIKUJU SE U JEDNOM SIMPTOMU: Odmah pogledajte, sada je sve jasno!

Porodica i zdravlje
OGLASIO SE DOKTOR MARKOVIĆ, KORONA I OVAJ VIRUS RAZLIKUJU SE U JEDNOM SIMPTOMU: Odmah pogledajte, sada je sve jasno!
.

Infekcija virusom korona kod velikog broja zaraženih praćena je i stomačnim problemima.

S obzirom na to da su ljeti inače česte stomačne viroze, vrlo je bitno da se razlikuju simptomi koju upućuju na infekciju kovidom-19 od obične "prehlade stomaka" ili eventualnog trovanja.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, za specijalni dodatak Novosti, "Doktor u kući", kaže da nije jednostavno napraviti razliku, ali da postoje izvjesni znaci.

1470149-dr-srdjan-markovic-ff

"Ukoliko je kovid-19 uzrok gastrointestinalnih tegoba, najčešće se javlja i povišena temperatura, respiratorne tegobe, malaksalost, gubitak čula mirisa. U slučaju običnog virusnog gastroenteritisa, ovi pridruženi simptomi ne postoje. Dakle, za razlikovanje je bitna klinička slika, epidemiološki podaci kao i dodatne dijagnostičke metode u slučaju sumnje na kovid-19".

Za sada se na kovid-19 o trošku države testiraju samo oni pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i bol u grlu. Jer, što se tiče stomačnih problema, potrebno je da se sačekaju rezultati mnogobrojnih istraživanja da bi moglo pouzdanije da se kaže u kom procentu je zastupljena gastrointestinalna simptomatologija kod zaraženih virusom korona.

"Prema jednoj studiji, koja je obuhvatala 206 hospitalizovanih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom u Vuhanu, njih 48 je imalo samo digestivne simptome, 69 je imalo digestivne i respiratorne simptome, a preostalih 89 samo respiratorne simptome", kaže doktor Marković".

testiranje-na-koronavirus-epruvete-epruveta-test-0058877a4ce4123752e89e81805d75a0-view-article

Pojedini radovi ukazuju na to da su neki pacijenti imali dijareju i mučninu prije pojave respiratornih tegoba. Druga studija, koja je obuhvatila 1.099 pacijenata, ukazuje na to da je dijareja bila prisutna kod četiri odsto oboljelih od kovida, a povraćanje kod pet odsto".

Poseban izazov za lekare koji su specijalisti za gastroeneterologiju su oboljeli od inflamatornih bolesti crijeva.

"Pacijenti sa hroničnim inflamatornim bolestima crijeva mogu da imaju proliv koji je povezan i sa pogoršanjem bolesti, pa specijalista mora da bude obazriv prilikom postavljanja dijagnoze", ističe dr Marković i dodaje da još stvari treba posmatrati kroz prizmu kovida-19.

U slučaju da klinička slika i epidemiološki nalazi ukazuju na kovid-19, potrebno je da se uradi krvna slika, sedimentacija, CRP, fibrinogen, feritin, D-dimer, PCR test i rendgen srca i pluća.

"Ako pacijent ima samo akutni proliv, potrebna je analiza stolice", kaže dr Marković.

Novi.ba/Stil

Ne propustite