NISMO NI BLIZU KRAJA, A EPIDEMIOLOŠKA SLIKA DANIMA SVE GORA I GORA - Stručnjaci strahuju od onoga što slijedi

Svijet
NISMO NI BLIZU KRAJA, A EPIDEMIOLOŠKA SLIKA DANIMA SVE GORA I GORA - Stručnjaci strahuju od onoga što slijedi
.

Pandemija korona virusa u Americi je van kontrole. Sjedinjene Države su u petak oborile sopstveni i globalni rekord sa više od 54.000 novih slučajeva. Nacionalni rekord iz druge polovine aprila oboren je početkom nedelje i od tada je svaki dan donosio sve veći neslavni bilans koji je kulminirao u četvrtak.

Vlast je to pripisala masovnijem testiranju, posebno u nekim od najteže pogođenih država, poput Arizone, Teksasa, Floride i Кalifornije. Ali, za razliku od prethodnih nedelja ili meseci, širenje više nije ograničeno na nekolicinu država ili gradova. U 37 saveznih država vidi se vrtoglavi rast broja slučajeva, uključujući Floridu, gde je juče registrovano više od 11.000 infekcija, pa je uveden policijski čas. Kalifornija je drugi epicentar, sa rastom broja pozitivnih testova za 37 odsto i broja hospitalizovanih pacijenata za 56 odsto u prethodne dve nedelje.

Crni bilans: U Americi zaraženo pola miliona ljudi, u posljednja ...

Ove nedelje je gotovo svaka stavka za merenje pandemije bila premašena. Amerika je u proteklih sedam dana prijavila oko 400.000 novih slučajeva, više nego u bilo kojoj prethodnoj nedelji od početka pandemije. Potpredsednik Majk Pens hvalio se 16. juna da je broj novih infekcija pao na oko 20.000 dnevno, što je pad u odnosu na aprilski maksimum od oko 30.000 novih slučajeva. Od tada je Amerika svakodnevno beležila više od 30.000 novih slučajeva, da bi se taj broj prošle nedelje popeo na više od 40.000. Tokom ove sedmice samo u subotu nije probio prag od 50.000.

Nisu svi novi slučajevi blagi. Skoro 40.000 Amerikanaca sada je hospitalizovano, isto koliko ih je ležalo u bolničkim krevetima krajem maja. Ovaj broj je verovatno dosta veći - Florida i dalje ne izveštava o svojim ukupnim podacima o hospitalizaciji, mada kaže da će te brojke uskoro objaviti. Podaci koji su za sada dostupni nagoveštavaju da je zdravstveni sistem već prebukiran. Na primer, u Hjustonu, najvećem medicinskom centru Teksasa, popunjeno je 100 odsto kreveta za intenzivnu negu.

SAD: Potvrđen prvi smrtni slučaj od koronavirusa | Novi.ba

Jedna statistika koja, na sreću, još nije pošla u pogrešnom smeru odnosi se na smrtne slučaeve. Broj preminulih nastavio je da pada ove nedelje i u proseku je iznosio manje od 500 dnevno. Međutim, tempo njihovog pada je usporio. Još je rano za procenu da li će stopa smrtnosti nastaviti da pada u narednih nekoliko nedelja, ali rani znaci nisu dobri.

Uvek će postojati raskorak između porasta broja slučajeva korona virusa i posledičnog porasta broja preminulih - u proseku između prvih simptoma i smrti prođe 14 dana. U Arizoni, gde je broj slučajeva počeo da skače pre oko dve nedelje, i stopa smrtnosti je počela da se povećava.

Ne propustite