"ZATVOR OD 14 DANA", PREDRAG KON PROGOVORIO O NOVIM MJERAMA: Spomenuo i policijski sat, SVE OBJASNIO

Region
"ZATVOR OD 14 DANA", PREDRAG KON PROGOVORIO O NOVIM MJERAMA: Spomenuo i policijski sat, SVE OBJASNIO
.

Gdje ćete strožije od obaveznog nošenja maski, to je nešto što nije uvedeno

Profesor Predrag Kon nedavno se vratio sa godišnjeg odmora koji je proveo na Paliću i odnedavno se ponovo nalazi u žiži javnosti, nakon što je Krizni štab odlučio da uvede nove mjere zbog širenja zaraze virusom kovid-19.

I dok građani Srbije sa strijepnjom iščekuju eventualno uvođenje novog policijskog časa ili potpuno zatvaranje Beograda, epidemiolog u specijalnom intervjuu za Objektiv objasnio je svoj lični stav po ovim pitanjima.

“Ja definitivno više nemam nameru da uvedem policijski čas. To govorim u svoje ime, šta će da odluči Krizni štab, to ćemo još videti. Druge mere svakako moraju da budu sprovedene, jer ako tako ne bude, epidemija neće biti jača, ali će se sigurno produžiti u nedogled”, kaže profesor Predrag Kon.

Na pitanje šta su najoštrije mjere koje u Srbiji možemo da očekujemo, odgovara da su za njega to definitivno maske.

“Gde ćete strožije od obaveznog nošenja maski. To je nešto što nikada nije uvedeno. Nekima to deluje blago, ali to bi rešilo naš problem. Podržavam čak i mogućnost da se zabrani rad noćnog kluba, ako se potvrdi da gosti unutra ne nose maske. To je moje mišljenje, ne znači da sam u pravu”, objašnjava profesor Kon za Objektiv.

Druga opcija – svi na 14 dana u zatvor

Kon je siguran da bi maske bile dovoljne da se epidemija u Srbiji ne širi u nedogled, dok bi drastične mjere potpuno upropastile ekonomski sistem u Srbiji.

“Ako bismo bukvalno svi nosili maske u svakom zatvorenom prostoru gde ima više ljudi, šansa za prenos virusa bila bi samo oko 1 odsto. Druga opcija i drastična mera bila bi zatvaranje svega, da svi odemo 14 dana u “zatvor”, ali to će upropastiti sistem. Ekonomski diktat je sada jako važan i moramo da delujemo u skladu sa tim”, kaže Kon.

Čuo sam glasine o izolaciji Beograda

Kako kaže epidemiolog, do njega su stigle glasine o potpunoj izolaciji Beograda, ali on za sada ne vidi način na koji bi to bilo izvedeno.

“Nisam siguran odakle je došla ta informacija, niti šta bi značilo to zatvaranje. Za sada o tome ne bih govorio kao o meri koja je izvesna. Svakako, ostajem pri mišljenju da je sada zbog broja zaraženih u Beogradu najkorisnije da svakoga koga vidimo smatramo potencijalnim prenosiocem”, kaže Kon.

Situacija nikada nije bila ovakva

Na pitanje do kojeg broja bi trebalo da se “popne” broj zaraženih, pa da se mišljenje o strogim mjerama promjeni, kaže da takva konkretna brojka ne postoji.

“Sada u nekim kovid ambulanatama imamo 80 odsto zaraženih od ukupnog broja koji dođe da se testira. Pogledajte samo koliko je zaraženih studenata. To nikada nije bilo. Ipak, ne postoji tako nešto kao što je određeni broj posle kojeg se uvode stroge mere. Pratimo sveukupnu situaciju i Krizni štab odlučuje na osnovu toga”, kaže naš sagovornik.

“Lažiranje podataka hoću da istjeram do kraja”

Nakon što se u javnosti pojavila informacija o lažiranju podataka prilikom evidentiranja broja zaraženih i preminulih, Predrag Kon rekao je za naš portal da to prati vrlo intenzivno i da želi da se ta stvar što prije raščisti.

“Želim da se to istera do kraja i da se rezultati javno objave. Postoji pouzdana medicinska dokumentacija i kompletna revizija koja u svakom trenutku može da se proveri. Ako postoji informatička greška, to neko mora da objasni. Ako je metodološka greška i ako su lekari na jedan način pregledali i evidentirali pacijente na početku, a posle na neki drugi, to takođe treba da se zna”, zaključuje Kon.

Novi.ba/Espreso.rs

Ne propustite