OGLASIO SE DOKTOR JANKOVIĆ IZ KRIZNOG ŠTABA: Donio važnu informaciju, mladima se neće svidjeti!

Region
OGLASIO SE DOKTOR JANKOVIĆ IZ KRIZNOG ŠTABA: Donio važnu informaciju, mladima se neće svidjeti!
.

Imunolog dr Srđa Janković prokomentarisao je porast broja slučajeva mladih žrtava korona virusa i pritom istakao najveći faktor rizika kojem oni mogu da budu izloženi.

On je objasnio da li su smrtni slučajevi mladih pacijenata KOVID- 19 i kod nas i u svijetu nužno povezani sa prethodnim hroničnim oboljenjima.

2187799-sj-ls

- Ne mora da znači. Osobe koje imaju hronična oboljenja koja slabe imuni sistem i uopšte slabe organizam sigurno imaju veći rizik nepovoljnog toka KOVID-19, ali postoji uvijek i ona nevidljiva predispozicija. Neko prosto može da ima takav genetički sklop, takav organizam da ima neku slabu tačku i dok ta slaba tačka nije na udaru, neće znati da je ima. To je taj fenomen Ahilove pete, ili za mlađe gledaoce koji više vole Tolkina, ja uvijek pričam o zmaju Šmaugu koji ima neprobojno oko osim na jednom mjestu i na tom mjestu ga pogodi strijela. Mi ne znamo svoj imunološki oklop i gdje ima takvih Šmaugovih rupa, ali kod nekih ljudi ih ima - objasnio je član Kriznog štaba za suzbijanje KOVID- 19.

coronavirus-vial

Među oboljelima od novog soja korona virus u Srbiji prednjači mlađa populacija, a epidemiolozi kao uzrok tome navode nepridržavanje mjera, prije svega socijalne distance i nošenja maski.

Novi.ba/Kurir

Ne propustite