Dodik psovao majku šefu opozicije

Aktuelno
Dodik psovao majku šefu opozicije
Sa tijesnom većinom koalicije oko SNSD-a od 42 zastupnika, konstituirana je entitetska Skupština.

Sa tijesnom većinom koalicije oko SNSD-a od 42 zastupnika, konstituirana je entitetska Skupština. Poslanici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska u novom sazivu preuzeli su mandate i položili zakletve. Zakletve su položili i predsjednik RS-a Milorad Dodik te potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković. Entitetska skupština konstituisana je sa tijesnom većinom koalicije oko SNSD-a od 42 zastupnika. Konstitutivna sjednica prekinuta je nakon navoda da je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio teške riječi potpredsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću. Agencije javljaju kako su predstavnici opozicije zatim napustili zasjedanje. ''Navodno je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio teške riječi prema jednom od šefova opozicionih redova, psovao mu je majku, tako je rečeno, a Dodik je pred novinarima rekao da nije uputio te pogrdne riječi, ali se svakako izvinio'', javile su agencije.

Nedeljko Čubrilović iz DNS-a izabran je večeras za predsjednika Narodne skupštine RS-a. Izbor Čubrilovića podržala su 44 poslanika, 38 ih je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Već sam izbor skupštinske Komisije za izbor i imenovanja trajao je dugo, bio je iscrpljujući i pokazivao je gotovo ravnomjernu podijeljenost entitetskog Parlamenta.
''Može se reći da većinu u ovom momentu ima blok oko SNSD-a. Imaju 42 ruke u Parlamentu koji broji 83 poslanika i već možemo govoriti da je to izrazito krhka većina... tu većinu čine SNSD, DNS, socijalisti i još dva poslanika, Vojin Mitrović i Ilija Stevančević'', prenose agencije.

Ne propustite