DA LI ĆE GRAĐANI SRBIJE MOĆI PREKO GRANICE? OBJAVLJEN NAJNOVIJI SPISAK: Donijeli su odluku

Svijet
DA LI ĆE GRAĐANI SRBIJE MOĆI PREKO GRANICE? OBJAVLJEN NAJNOVIJI SPISAK: Donijeli su odluku
.

U sobi za sastanke u Briselu, zvaničnici raspravljaju o tome kome će biti dozvoljeno da uđe u EU 1. jula, kada je predviđeno da se međunarodne granice bloka otvore - a kome će biti zabranjeno.

Veoma je jednostavno, postoje dvije liste, jedna za one koje će biti prihvaćene i druga za one koji neće.

Lista je već izazvala kontroverzu nakon što su izvori otkrili da su Sjedinjene Države - najteže pogođena država širom svijeta COVID-19 sa više od 2,4 miliona slučajeva, na posljednjoj mjestu.

"Euronews" je od diplomatskih izvora EU dobio potpun nacrt liste zemalja za koje će evropske granice biti otvorene i može potvrditi ono što smo izvijestili u srijedu da Brazil, SAD i Rusija zaista nisu na odobrenoj listi.

Najnoviji nacrt liste dogovoren je u petak od strane država EU i sadrži 15 zemalja. U četvrtak je javljeno da su o nacrtu liste sa 54 zemlje razgovarale članice EU.

Izvori su takođe doveli u sumnju datum ponovnog otvaranja granice 1. jula, sugerišući da sporazumi neće biti na vrijeme.

Potpuna lista zemalja čijim će državljanima biti dozvoljen ulazak u Evropu prema nacrtu liste je sljedeća:

Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, SRBIJA, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj, Kina (podložna potvrđivanju reciprociteta).

bregana-granica-ilustracija-glas-istre

Diplomatski izvori su takođe prošle nedelje rekli da postoji neslaganje među državama u pogledu kriterijuma koji se koriste za ovu odluku, a neki tvrde da podaci o stopama COVID-a nisu pouzdani.

Oni traže da ECDC, agencija Evropske unije za prevenciju bolesti, predloži više detalja i dodaju da će liste biti revidirane svake dve nedelje.

Kada su prije nekoliko nedelja objavljene smernice EU, zvaničnici su rekli da će lista uzeti u obzir stopu zaraze u dotičnim zemljama.

Kriterijumi se temelje na epidemiološkim podacima i u četvrtak je nacrt liste imao 54 države koje će biti prihvaćene. Sada je 15 zemalja na nacrtu liste za ponovno otvaranje granice.

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite