NAREDNA DVA DANA SU KLJUČNA, VLAST DONOSI NAJVAŽNIJU ODLUKU ZA SRBIJU: Oglasio se ministar zdravlja, ovo su svi detalji!

Aktuelno
NAREDNA DVA DANA SU KLJUČNA, VLAST DONOSI NAJVAŽNIJU ODLUKU ZA SRBIJU:  Oglasio se ministar zdravlja, ovo su svi detalji!
.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Krizni štab na sednici razmatrao mjere protiv epidemije korona virusa i analizirao popunjenost kapaciteta bolnica i dodao da će u narednih 48 sati biti donijeta odluka da li će se mijenjati trenutno važeća odluka o zabrani okupljanja do 500 ljudi na jednom mjestu.

Kaže i da se bolnica "Dragiša Mišović" vraća u "kovid režim rada".

zlatibor-loncar-foto-srbijadanassasa-dzambic-2-1

- Ono što je bitno da se kaže je da će zbog povećanog broja oboljelih od sutra u bolnici "Dragiša Mišović" biti uveden kovid režim rada. To je bolnica koja je imala najviše iskustva u borbi protiv koronavirusa, s tim da će sada ona biti zadužena i za djecu s koronavirusom i za pacijente na dijalizi koji su oboljeli od Covid-19 i koji će tu moći da budu primljeni na dijalizu -  kazao je Lončar.

Takođe, dodaje, priprema se i bolnica u Pančevu, koja će moći da primi oko 150 pacijenata s koronom i ona je, kako je rekao, rezervna varijanta.

- Zvjezdara će oprijedijeliti 60 kreveta kao kapacitet za oboljele. Želimo da imamo dovoljno kapaciteta da zbrinemo sve ljude kojima je neophodno da budu na terapiji u bolnicama. Analizirali smo stanje u Nišu, otvorili smo bolnicu u Surdulici, u Kragujevcu je posebna situacija, tamo je prebačen dio pacijenata iz Novog Pazara, a dio je u Beogradu. Novi Sad je popunio svoje kapacijete, biće novih, Novi Sad kasni oko 10 dana s povećanjem broja zaraženih u odnosu na centralnu Srbiju, ali tako je bilo i ranije. Napravljen je raspored medicinskih radnika, kako bismo poboljšali uslove za negu pocijenata -  izjavio je ministar.

Govoreći o mjerama za Beograd, Lončar je rekao da je od utorka u 6h u Beogradu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, uključujući i gradski prevoz.

- U narednih sedam dana sve raspoložive inspekcije će to kontrolisati i praviti evidenciju. Prvih sedam dana nećemo kažnjavati, kada prođe taj period, ako ne budemo imali rezultate, bićemo prinuđeni i da kažnjavamo -  naglasio je Lončar.

O važećoj zabrani okupljanja za više od 500 ljudi, ministra kaže da je na sjednici Kriznog štaba dogovoreno da se u roku od 48h urade sve analize i donese odluka.

- Izaći ćemo sa odlukom i za okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru - rekao je.

Novi.ba/Srbijadanas

 

Ne propustite