UPRKOS UPOZORENJIMA Njemačke plaže na Baltičkom moru krcate

Aktuelno
UPRKOS UPOZORENJIMA Njemačke plaže na Baltičkom moru krcate
l

Neke plaže u Njemačkoj su tokom vikenda bile toliko pune da više niko nije mogao da uđe, a mjesta na moru bilježe nalet turista koji su odlučili da odmor provedu u domovini, piše DW.

Kako se navodi u tekstu, doba korone se proteglo i na ljetni raspust, a to je vrijeme kada Nijemci tradicionalno idu na ljetni odmor. Ove godine su mnogi planovi propali, pa je valjalo tražiti alternative, a najmanje maltretiranja je obećavao odmor u sopstvenoj zemlji.

U subotu je lijepo vrijeme privuklo toliko turista na plaže Baltičkog mora, da su u pojedinim mjestima, poput Šarbojca i Hafkruga, objavili da su plaže popunjene do posljednjeg mjesta. Broj posjetilaca je ograničen zbog pravila odstojanja.

"Gosti koji dolaze upućuju se da prođu kroz naše mjesto", napisala je Betina Šefer, gradonačelnica Šarbojca, gradića petnaestak kilometara sjeverno od Libeka.

Tokom vikenda su pune i plaže i parkinzi, pa su u mjesto mogli da uđu samo lokalci i turisti sa rezervacijama u hotelima i apartmanima.

Sunčani vikend se poklopio s početkom ljetneg školskog raspusta u šest njemačkih pokrajina.

Međutim, čak i tamo gdje ima mjesta na plažama Baltičkog i Sjevernog mora, pojedini turisti uopšte ne mogu da dođu.

Naime, niz pokrajina je donio uredbe da građani iz okruga posebno pogođenih koronom mogu da odsjednu u hotelima jedino ako imaju svjež negativni nalaz na virus.

DW navodi da je posljednjih dana time pogođeno više od 600.000 ljudi iz Gitersloha i Varendorfa, dva okruga sa zapada zemlje, nakon što je u najvećoj evropskoj klanici izbilo žarište korone.

U oba okruga su vraćene oštre mjere, a fabrikant mesa "Tenis" našao se na udaru oštrih kritika zbog očajnih uslova u kojima žive i rade uglavnom došljaci s Balkana.

Opasnost ni izbliza nije prošla, upozorila je kancelarka Angela Merkel u subotu.

"Shvatite ovo ozbiljno, jer jeste ozbiljno", poručila je ona građanima.

Ne propustite