KOLINDA NAŠLA NOVI POSAO: Bolje joj nego kad je bila predsjednica, A TEK KAD ČUJETE KOLIKA JE PLATA

Region
KOLINDA NAŠLA NOVI POSAO: Bolje joj nego kad je bila predsjednica, A TEK KAD ČUJETE KOLIKA JE PLATA
.

Bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović 17. srpnja bit će izabrana u Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora. Glasanje za nove članove je samo formalnost pa će bivša predsjednica u Lausannei pristupiti Olimpijskom odboru zajedno s nekadašnjom kubanskom bacačicom koplja Marijom de la Caridad Colon Ruenes, saudijskom ambasadoricom u SAD-u princezom Reemom Bandar Al-Saud, dopredsjednikom mongolskog olimpijskog odbora Battushigom Batboldom i Sebastianom Coeom, predsjednikom Međunarodnog atletskog saveza, koji kod kuće ima tri olimpijske medalje.

kolinda-grabar-kitarovic

"To je već gotova stvar. Nikada se nije dogodilo da predloženi ne budu i izabrani", rekao je za Index Zlatko Mateša, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. Sretan je, kaže, što će Hrvatska dobiti svoju predstavnicu u Izvršnom odboru olimpijske organizacije, odnosno što će Kolinda Grabar-Kitarović postati jedna od 105 članova tijela koje upravlja svjetskim sportom. 

kolinda

"Odavno je cilj povećati broj žena u Olimpijskom odboru. Već sada se na Olimpijskim igrama natječe podjednako žena i muškaraca, a u Odboru će nakon ovog izbora biti 38 članica od ukupno 105 mjesta. Izvrsno je što će naša bivša predsjednica biti jedna od njih", rekao je Mateša, kojeg je biologija spriječila da se i sam kandidira za mjesto u Izvršnom odboru. 

kolinda

"Imam 72 godine i ne mogu. Granica je 70 godina", rekao nam je Mateša. Međutim, Hrvatska osim Kolinde Grabar-Kitarović ima još jednog predstavnika u vrhu olimpijske organizacije. Riječ je o Antunu Vrdoljaku, u javnosti poznatom po notornoj seriji General, koji usprkos poodmaklim godinama još uvijek drži počasno mjesto u Međunarodnom olimpijskom odboru. Vrdoljak zbog svoje dobi od 2011. godine nema pravo glasa, ali je još uvijek član Odbora. Izbor je doživotan pa će tako i Kolinda Grabar-Kitarović još desetljećima biti članica i uživati službene povlastice svjetskog olimpizma.

Plaćen put, dnevnice i troškovi ureda

"Članovi nemaju plaću, plaćeni su im putni troškovi i dnevnice u iznosu do 900 američkih dolara, a imaju i pravo na troškove ureda i smiju zaposliti asistenta iako im zapravo nitko ne treba", rekao je Mateša za Index. Plaćene dnevnice ne znače da će Kolinda Grabar-Kitarović svakoga dana dobivati po 900 dolara nego da će taj novac primiti ako je Olimpijski odbor pošalje na službeni put.

Na njenu sreću, članovi MOO-a provedu otprilike pola godine na službenim putovanjima pa će Kolinda Grabar-Kitarović imati pravo na preko 160 tisuća dolara godišnje, čemu treba pribrojiti već spomenute troškove ureda i naknadu za troškove putovanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Tek si treba izgraditi ugled"

"Ovo je veliko priznanje za Hrvatsku jer smo dobili i drugu članicu Olimpijskog odbora, a mnogo zemalja nema ni jednog predstavnika. Priznanje je to našim sportskim uspjesima, ali i nagrada što je bivša predsjednica u svom obraćanju Ujedinjenim narodima posebno navela sport kao jedan od prioriteta. Međutim, pravi posao je tek čeka. Tek si treba izgraditi ugled i utjecaj u Odboru", rekao je Mateša. To građenje ugleda moglo bi se pokazati težim nego što se čini, naročito ako se prisjetimo njezinih bezbrojnih ispada.


Kolindina veza sa sportom - grljenje nogometaša, upadanje u svlačionice i bjegunac Zdravko Mamić

Nakon što nije uspjela potvrditi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da će ostati u Hrvatskoj i posvetiti se brizi za žene i djecu. Trebala je dobiti i ured u zagrebačkoj Visokoj ulici, ali od njega je odustala nakon što je zgrada oštećena u potresu 22. ožujka.

Promijenila je mišljenje i odlučila se opet posvetiti međunarodnoj karijeri, ovoga puta u sportu. Dosad se sportom bavila samo usput, grleći sportaše na velikim natjecanjima, upadajući im u svlačionice, ljubeći pehare i navijajući od sveg srca.


Njena poveznica sa sportom je i blisko prijateljstvo s nogometnim tajkunom i bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem koji joj je, kako je i sama priznala, organizirao večere. 


Kolindi Grabar-Kitarović za mjesec dana ističe zakonsko pravo na punu predsjedničku plaću, ali kako angažman u MOO-u nije zaposlenje, još će šest mjeseci imati pravo na pola plaće iz džepova poreznih obveznika.
Izvor: index.hr

Ne propustite