OGLASIO SE KRIZNI ŠTAB: Evo kad se PONOVO uvode restriktivne mjere, UPOZORENJE GRAĐANIMA!

Vijesti
OGLASIO SE KRIZNI ŠTAB: Evo kad se PONOVO uvode restriktivne mjere, UPOZORENJE GRAĐANIMA!
.

Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika da će, ukoliko dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, snositi direktnu odgovornost za širenje zarazne bolesti

Nakon što je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona pokrenuo proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, danas je nakon sastanka Ministarstvo zdravstva FBiH dalo saglasnot da se u TK proglasi stanje epidemije uzrokovane širenjem koronavirusa.

S tim u vezi danas je održan sastanak Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona na kome je doneseno devet zaključaka.

1. Upozorava se stanovništvo Tuzlanskog kantona na obaveznost nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, te pridržavanja mjera socijalne distance od minimalno 1,5 metara u svim okolnostima.

2. Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika na obavezno provođenje preporučenih mjera nošenja zaštitnih maski i socijalne distance, za njihove uposlene, članove, korisnike usluga, klijente, poslovne partnere i druge.

3. Traži se od svih nadležnih institucija koje se bave kontrolom naloženih mjera od strane nadležnih organa, da provode izrazito pojačan nadzor nad primjenom mjera nošenja maski i pridržavanja socijalne distance, te da izriču kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“, broj: 29/05).

4. Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona će, u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, biti prinuđen da ponovno uvede restriktivne mjere.

5. Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika da će, ukoliko dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, snositi direktnu odgovornost za širenje zarazne bolesti.

6. U skladu sa trenutnom pogoršanom epidemiološkom situacijom preporučujemo Ministarstvu obrazovanja i nauke TK da razmotri donošenje odluke o zabrani održavanja proslava maturskih večeri osnovnih i srednjih škola, a vjećima roditelja preporučujemo da postupaju u skladu sa odlukom Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

HITNO, KRIZNI ŠTAB DONIO NOVU NAREDBU: Primjena počinje od nedjelje!

Broj jedan za bosnu i hercegovinu - Novi.ba. Vaš izvor informacija.

7. Preporučuje se organima rukovođenja svih zdravstvenih ustanova maksimalno angažovanje svih uposlenih, kako bi se adekvatno pružala zdravstvena zaštita u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

8. Traži se od svih zdravstvenih radnika da korištenje godišnjih odmora podrede potrebama funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

9. Traži se od specijalističko-konsultativnih i drugih službi da u što većoj mjeri rasterete JZU UKC Tuzla u smislu maksimalnog iskorištavanja terapeutskih i dijagnostičkih mogućnosti u okviru domova zdravlja.

(Tuzlanski.ba)

Ne propustite