Srbija vraća zabrane?

Aktuelno
Srbija vraća zabrane?
,

Nije neobično što se u Srbiji govori samo i isključivo o izborima na koje građani izlaze za dve nedelje, ali jeste zabrinjavajuće to što broj zaraženih koronavirusom i dalje raste, čemu se pridaje malo ili nimalo pažnje. Od posledica bolesti umire još jedna osoba, a novoobolelih je 66, što je tri puta više nego pre desetak dana.

Sada, sem što su brojke veće, pojavljuju se i nova žarišta - fabrike, studentski domovi, vrtići, škole..., a sve su glasniji i članovi Kriznog štaba koji najavljuju povratak određenih mera.

Juče je objavljeno da su još dva studenta iz studentskog doma Karaburma koji su bili u kontaktu sa zaraženim stanarima pozitivni na virus.

Komentarišući novonastalu situaciju, doktor Lin Binliang kaže da je najvažnije da razumemo da opasnost i dalje preti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.
“Zbog toga što je došlo do popuštanja mera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Naš savet jeste i da tamo gde se beleži povećanje, možda treba pooštriti mere, vratiti određene mere”, preporučio je kineski lekar koji zajedno sa kolegama već neko vreme boravi u Srbiji kao ispomoć ovdašnjim medicinarima.

Među njima je i Peng Zićiang, koji juče kaže da “moli, apeluje na to da najstrože mere prevencije moraju da važe u zatvorenim prostorima i u ustanovama sa osetljivom populacijom, tamo gde je mnogo ljudi na jednom mestu”.

“Studentski domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba proveriti i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance - maske bi, takođe, morale da budu obavezne”, smatra Peng.

Ipak, činjenica je da se maski retko ko seća u državi, a mera socijalnog distanciranja se odavno niko ne pridržava. Istina, postoje obaveštenja u svim prodavnicama, autobusima i marketima, ali se na njih retko ko osvrće.

Član Kriznog štaba doktor Predrag Kon je juče prokomentarisao da je situacija pomalo zabrinjavajuća.

“I dalje imamo epidemiju, tako da možemo vratiti određene mere, poput zabrane javnog okupljanja. Ako i dođe do drugog talasa, smatram da neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja”, mišljenja je profesor.

Ne propustite