BORENOVIĆ UOPŠTE NEMA DILEMU: "Idemo do kraja"

Aktuelno
BORENOVIĆ UOPŠTE NEMA DILEMU: "Idemo do kraja"
,

Republiku Srpsku potresa afera u vezi s kupovinom respiratora, a o tome danima govori Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa.

"Fond zdravstvenog osiguranja potpisao je 8. aprila sa 'Medietikom' ugovor o nabavci 50 respiratora po cijeni od 157.312 KM, ukupno 7,86 miliona KM (sa PDV-om)! Uplatili su im 6 miliona avansa, rok isporuke bio 24. april! Respiratori isporučeni 14. maja, nabavna cijena 2,97 miliona KM!", napisao je Borenović te priložio dva faksimila.

A nakon toga potvrdio je da su došli do zvaničnih saznanja.

"Oni su zaista plaćeni po 157.000 maraka, što je nevjerovatna cijena. Očigledno je da su isporučeni polovinom maja. Ta firma je imala ekskluzivitet da radi te stvari kada je u pitanju Fond zdravstvenog osiguranja. Riječ je o nekom dogovoru među njima. U suštini, oni rade 80 posto nabavki u doba pandemije i riječ je o ekstremnoj zaradi. Tih 50 komada respiratora koje je Fond platio 7,8, koštali su, u suštini, nešto manje od 3 miliona KM, što je ogromna razlika", rekao je Borenović.

Na pitanje zna li u čijem je vlasništvu firma, nije želio nagađati te je samo rekao da je riječ o banjalučkoj kompaniji.

"Uopšte me ne interesuje ko je vlasnik, neki ih povezuju s vrhom SNSD-a. Mene to ne interesuje. Interesuje me pojava koja je štetna i koja pokazuje jedno devijantno ponašanje i anomalije", kaže Borenović.

Ističe da čekaju da se uključe nadležne institucije u RS i da jasno kažu “da li je to normalno i da li je opravdano trošiti novac na taj način da se pojedinim privilegovanim i monopolističkim firmama omogući enormna zarada”.

"Vidi se i da Republika Srpska i Federacija BiH imaju problem s korupcijom. Imaju problem sa tim privilegijama koje pojedinci imaju. Treba voditi računa o tim zaradama i 'prokletom novcu'", smatra Borenović.

Na pitanje hoće li se Tužilaštvo uključiti u ovu aferu, Borenović kaže da će, kada skupe još dokumentacije, tražiti da se oglasi predsjednik Vlade RS-a.

"Procijenićemo kako možemo dalje unaprijediti da se te stvari istraže do kraja i moraće se ići prema pravosudnim institucijama", rekao je.

Smatra da svi moraju raditi svoj posao i da moraju reagirati na anomalije.

"Moramo obavijestiti javnost pa onda ići prema institucijama i na kraju do pravosuđa. Nastavićemo i dalje insistirati i nećemo odustati. Sud javnosti za svakog odgovornog čovjeka je najteži. Međutim, imate ljude koji su oguglali", zaključio je Borenović. 

Ne propustite