Semir Efendić: Ako je poslije afere “Asim” pitanje hoću li ja biti kandidat SDA za načelnika, a ne hoće li Sarajlić biti delegat SDA u Parlamentu BiH, onda nešto ne funkcioniše

Aktuelno
Semir Efendić: Ako je poslije afere “Asim” pitanje hoću li ja biti kandidat SDA za načelnika, a ne hoće li Sarajlić biti delegat SDA u Parlamentu BiH, onda nešto ne funkcioniše
,

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić bio je gost emisije “Dobar dan BiH” na Hayat TV.

Komentirajući političku scenu kazao je da se u Bosni i Hercegovini sve vrti u krug, te da su od pada Aprilskog paketa, od 2006. godine neprekidni problemi koalicije, pad vlada, imenovanja novih vlada i prelazak iz jedne u drugu koaliciju.

Na konstataciju novinarke da je zaduženo radno tijelo u SDA u sastavu Denis Zvizdić, Safet Softić i Mirsad Zaimović da predloži zaključke o odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo i pitanja šta Efendić očekuje od ovog tijela, odgovorio je da ne očekuje ništa posebno i da  ne zna konkretno šta im je zadatak.

– Mene što se tiče, za mene je to prošlost. U tom momentu su se dešavali izbori u kantonalnom odboru. Ja sam bio jedan od kandidata, nisam izabran. Imao sam potrebu obavijestiti javnost o svemu onome što se dešavalo, ali ne bih se ja time bavio beskrajno. Kod nas često se izbjegava zauzeti jasan stav o nekim situacijama – kazao je Efendić.

O odnosima koji vladaju u SDA Efendić je kazao da je on u Općinskom odboru Novi Grad jedan od potpredsjednika i tu nema nikakvih problema: – Mi funkcionišemo dobro. Imamo i predsjedavajućeg Općinskog vijeća, većinu u Općinskom vijeću i poziciju načelnika gdje radimo dobar posao.

Nakon zadnjeg Kongresa izabran sam i za člana Glavnog odbora. Imali smo svega dvije sjednice, konstituirajuću i još jednu. U Kantonalnom odboru ni ranije nisam bio. U vrijeme dok je bio predsjednik gospodin Sarajlić, ja nisam bio član izvršnog odbora. Bio sam prije toga dok je Denis Zvizdić bio predsjednik. Šta je plan i šta je cilj te komisije ne znam, ne znam ni o kakvim odnosima je riječ, ja sam imao primjedbe na izborni proces ukoliko komisija to prihvati – naglasio je Efendić.

Nezaobilazna tema bila je i afera “Asim” koju je pokrenuo upravo Efendić objavljivanjem audio zapisa nakon kojeg je Sarajlić pod pritiskom javnosti podnio ostavku na sve stranačke funkcije, ali u zadnje vrijeme i često postavljano pitanje je hoće li Efendić nakon otkrivanja ove afere više biti kandidat SDA na Lokalnim izborima, koji će se održati ove godine.

-Ako je nakon svega toga pitanje da li ću ja biti kandidat za načelnika a ne da li će gospodin Sarajlić biti delegat u Domu naroda ispred SDA onda ja nešto tu nisam razumio ili tu nešto ne funkcioniše. Nije prirodno i nije normalno da mi govorimo o tome nakon svega da li ću ja biti kandidat SDA za načelnika općine. To je pitanje za organe koji o tome donose odluku – zaključio je Semir Efendić.

Gostovanje pogledajte u videu.

Ne propustite