TUŽILAŠTVO ZATRAŽILO PONOVNO HAPŠENJE FADILA NOVALIĆA, a evo zbog čega ga žele iza rešetaka

Aktuelno
TUŽILAŠTVO ZATRAŽILO PONOVNO HAPŠENJE FADILA NOVALIĆA, a evo zbog čega ga žele iza rešetaka
.

Nakon što je Sud BiH pooštrio mjere zabrane premijeru FBiH Fadilu Novaliću, oglasili su se iz Tužilaštva BiH ne skrivajući nezadovoljstvo odlukom jer su oni tražili određivanje mjera pritvora.

Također, ističu da nisu nadležni za praćenje sjednica Vlade FBiH.

"Radi transparentnosti postupka i pravodobnog izvještavanja javnosti, informiramo javnost da je Tužilaštvo predsjedniku Suda BiH, uputilo pismo u kojem ga je izvjestilo da Tužilaštvo nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i provodivosti mjera, što je u nadležnosti suda i policijskih organa", saopćeno je iz Tužilaštva.

novalic-fadil

Iz Tužilaštva navode da će bez obzira na nastalu situaciju nastaviti intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Podsjećamo, prema novim mjerama Suda BiH Novalić svjedocima Tužilaštva ne smije prilaziti na manje od 50 metara, odnosno nikako se sastajati, uz određene izuzetke.

novalic-solak-hodzic
A izuzeci su u slučaju svjedoka u Vladi Federacije s kojima Novalić i radi, a to su ministrica Jelka Milićević, sekretarka Edita Kalajdžić, ministar Vjekoslav Mandić i eventualno neki drugi. Prema pooštrenim mjerama zabrane Novalić će Tužilaštvo BiH svaki put morati obavijestiti kada bude u potrebi da bude na manje od 50 metara od tih svjedoka i s njima će moći razgovarati o svemu osim o predmetu "Respiratori".

Ovim potezom Sud je definitivno potvrdio osnov sumnje Tužilaštva te je izvjesno očekivati i stav Tužilaštva o pitanju podizanja optužnice.

respiratori-sarajevski-aerodrom-3

Ukoliko dođe do optužnice nesumnjivo je da će to biti dodatni teret za Novalića kao premijera koji vodi Vladu u izazovnom periodu nakon pandemije koronavirusa.
Izvor: klix.ba

Ne propustite