SUD HITNO DONIO NOVU ODLUKU U SLUČAJU "RESPIRATORI": Tiče se premijera Novalića

Aktuelno
SUD HITNO DONIO NOVU ODLUKU U SLUČAJU "RESPIRATORI": Tiče se premijera Novalića
.

Iz Tužilaštva BiH, ali i Suda BiH za Klix.ba je potvrđeno da su premijeru Fadilu Novaliću blago pooštrene mjere zabrane nakon žalbe tužilaca.

Tako prema novim mjerama Suda BiH Novalić svjedocima Tužilaštva ne smije prilaziti na manje od 50 metara, odnosno nikako se sastajati, uz određene izuzetke.

respiratori-sarajevski-aerodrom-3

A izuzeci su u slučaju svjedoka u Vladi Federacije s kojima Novalić i radi, a to su ministrica Jelka Milićević, sekretarka Edita Kalajdžić, ministar Vjekoslav Mandić i eventualno neki drugi. Prema pooštrenim mjerama zabrane Novalić će Tužilaštvo BiH svaki put morati obavijestiti kada bude u potrebi da bude na manje od 50 metara od tih svjedoka i s njima će moći razgovarati o svemu osim o predmetu "Respiratori".

fadiln1

Ove mjere zabrane suštinski ništa mnogo ne mijenjaju osim tih proceduralnih stvari, tj. obaveze za Novalića da Tužilaštvo obavještava o svojim kontaktima.

Tako će premijer prije svake sjednice morati obavijestiti Tužilaštvo da će biti na manje od 50 metara od svjedoka s kojima ne smije nikako komunicirati.

Podsjetimo, Novalić je jedan od osumnjičenih u aferi "Respiratori" uz direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka te vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

(Klix.ba)

Ne propustite