SAZNAJEMO Ovo je mogući nasljednik Fahrudina Radončića na funkciji ministra sigurnosti BiH

Aktuelno
SAZNAJEMO Ovo je mogući nasljednik Fahrudina Radončića na funkciji ministra sigurnosti BiH
,

Fahrudin Radončić podnio je ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH, koja je i usvojena. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je i zvanično prihvatio ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti.

O upražnjenoj ministarskoj fotelji upoznati su koalicioni partneri koji čine vlast na državnom nivou, a Stranka demokratske akcije već je krenula u proces pronalaska kandidata koji će zamijeniti Radončića.

"Zahvaljujem se SDA što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini u Vijeću ministara BiH. Pojavile su političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH. Ja sam tražio da migranstku krizu riješimo legalnim deportacijama i da imamo problem sa Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu. Čekao sam dvije stvari, da se završi pandemija i da dobijemo zamjenika", kazao je jučer Radončić.

Naveo je da je razlog i "jedno strateško neslaganje vezano za aferu Respiratori".

"Ne pada mi na pamet da se bavim krivicima, ali kao ministar sigurnosti ne mogu prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački pa ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH. Trojica postupajućih tužilaca su Bošnjaci. Praviti metu od državnih tužilaca, policajaca i sudova, ne mislim da bi bilo koji ministar sigurnosti mogao da gleda, a da ne reagira", dodao je.

Ekskluzivno saznajemo, istina nezvanično, da će Radončićev nasljednik biti Mirsad Vilić iz redova SDA. Ova informacija još uvijek nije potvrđena, ali saznajemo da je vrlo izvjesno Vilićevo imenovanje na tu funkciju.

Mirsad Vilić je aktuelni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Rođen je 1968. u Višegradu, a završio je Srednju policijsku škola MUP-a RBiH, kao i Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu, te FBI National Academy (Quantico, USA).

(Novi.ba)
 

Ne propustite