Tereti ga se za zloupotrebu položaja: Suđenje Draganu Mektiću počinje danas

Aktuelno
Tereti ga se za zloupotrebu položaja: Suđenje Draganu Mektiću počinje danas
,

U Sudu BiH danas će početi suđenje Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH u Vijeću ministara BiH. 

Tužilaštvo BiH ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a proces počinje čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane. Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić te Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo. 

Njih optužnica tereti za  zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH. 

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH. 

Optuženi su i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranje ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, kao i postupak nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. 

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

Ne propustite