Zlatko Miletić: Crkva se miješa u politiku, Islamska zajednica u rad Tužilaštva BiH, a Izetbegović nije branio Vikića i druge heroje kao što je stao u zaštitu Novalića

Aktuelno
Zlatko Miletić: Crkva se miješa u politiku, Islamska zajednica u rad Tužilaštva BiH, a Izetbegović nije branio Vikića i druge heroje kao što je stao u zaštitu Novalića
,

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine, Zlatko Miletić, gost je večerašnjeg Pressinga na N1 s Amirom Zukićem.

Nekada prvi čovjek Federalne uprave policije govori o brojim temama, a na red je došla afera "respiratori".

"U Krivičnom zakonu BiH govori se o narušavanju zdravlja na taj način. Ja vjerujem da bi se svim ovim koji su zloupotrijebili svoj položaj (Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fahrudin Hodžić) mogao provuči taj član s obzirom da su to uradili na naročito drzak način. Njihovi postupci su besprimjereni... Dobro je da je Tužilaštvo reagiralo na taj način, mislio sam da će se to razvodniti."

Priznaje da je ipak zakasnilo se s reakcijom...

"Tužilaštvo je zakasnilo s reakcijom, dužni su bili reagovati odmah, a vjerovatno su vjerovali da će to neko drugi uraditi ili da neće biti ovakav pritisak javnosti. Do svih tih saznanja došli su novinari. 200 miliona KM trošimo na policijski sistem BiH, šta rade OSA, Tužilaštvo, SIPA, ako će se novinari baviti istraživanjima. Dajte da onda njih uposlimo i da se oni bave policijskim poslom."

Miletić je otkrio i šta ga je naročito razočaralo u ovoj aferi...

"Po prvi put reis Kavazović na tako neprimjeren način je reagovao sa sugestijom da se Novalić pusti na slobodu jer je premijer FBiH. Tu se vidi da se crkva miješa u politiku (Blajburg), Islamska zajednica se miješa u rad Tužilaštva BiH (ovaj slučaj respiratori). Bakir Izetbegović nije na takav način branio recimo Dragana Vikića i druge heroje koji su branili BiH."

"Imali smo i stav Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da podržava rad Tužilaštva BiH, a sad se pitam što nije podržavao rad kad je pokrenuta istraga u aferi Aluminij."

"Smatram da se nije trebao odrediti pritvor pomenutim u aferi 'respiratori', jer su imali dovoljno vremena da se dogovore šta će i kako će. Loša poruka je i što SDA nije smijenila Novalića s premijerske pozicije."

(Novi.ba)

Ne propustite